Grude

Gradi se najveća destilerija u Hercegovini

Gospodarstvo / Flash | 18. 08. 2016. u 07:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jednu od najvećih destilerija u Hercegovini gradi Marinko Zadro, poduzetnik iz Gruda, “kralj šećera” i odnedavno vlasnik Dalmacijavina, vlasnik Grudske pivovare, piše Večernji lit.

''Dnevno će destilerija moći preraditi oko 30 tona smilja. Mogu reći kako će pogon biti završen do 1. rujna, no destilacija neće početi prije polovine rujna jer je potrebno izvršiti testiranja i provjere kako bi sve bilo kako treba. Imamo skupinu ljudi koji se brine o plasmanu ulja i drugim dodatnim okolnostima. O svim detaljima vodimo računa'', kazali su za Večernjak iz rukovodstva ove kompanije.

Večernjak navodi kako će uzgajivači smilja, barem što se tiče otkupa smilja, moći konačno odahnuti.

''Još ove jeseni moguće su gužve u destilerijama, a već od iduće sezone, takvih problema neće biti'', piše Večernji list i navodi kako je optimizam ulio i nedavni dolazak u Hercegovinu Vicenta Dunatta, francuskog stručnjaka za razvoj proizvodnje i prerade smilja i konzultanta čuvene kompanije Loccitane, koji je savjetovao proizvođače.

''Trenutačno traje “utrka” za svakim kupcem u Europi, Aziji, Americi... Sigurno je kako će neki trgovinski kanali biti otvoreni i da će izvoz ulja od smilja biti veći nego što je sada'', kazali su za Večernji list hercegovački plantažeri koji se posljednje dvije godine bave ovim poslom.

Već nakon prve velike berbe smilja u Hercegovini primjetne su značajne promjene kada je u pitanju izvoz eteričnog ulja iz BiH.

Prema podacima iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, od 1. siječnja do 31. srpnja 2016. izvezeno je eteričnog ulja u vrijednosti od 3,99 milijuna KM. Proizvođači očekuju da će ovakva situacija biti i u godinama koje slijede.

Kopirati
Drag cursor here to close