Džakula i Vidić

Gradi se granični prijelaz Doljani vrijedan dva milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 17. 03. 2017. u 11:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja i rekonstrukcija graničnog prijelaza u Doljanima počet će tijekom 2017. godine, a kraj radova, ukoliko budu dozvoljena financijska sredstva, trebao bi biti tijekom 2018. godine, priopćeno je nakon današnjeg sastanka načelnika općine Čapljina Smiljana Vidića i direktora Uprave za neizravno oporezivanje Mire Džakule u Čapljini. 

Još uvijek nije definirano gdje će točno biti izgrađen Granični prijelaz Doljani, a sudionici sastanka su kazali kako je gradnja prijelaza dosta složen posao koji zahtjeva uključivanje svih institucija. 

Direktor UNO BiH Miro Džakula kazao je da je za jedan prosječan granični prijelaz neophodno izvodjiti oko dva milijuna kobvertibilnih maraka, ali da će se oni potruditi da Doljani "budu iznad toga". 

"Mi ćemo nastojati da to bude kvalitetan granični prijelaz, a o konačnoj cijeni ne možemo razgovarati. To je nešto što će se događati u budućnosti jer na cijenu naravno utječu mnogi faktori, od eksproprijacija zemljišta, izgradnje razine izgrađenosti do broja traka. Hrvatska će uskoro početi koristiti novi granični prijelaz, a za Bosnu i Hercegovinu, dok se ne izgradi novi, granični prijelaz u Doljanima ostaje kao i do sada. Svi znamo kako su Doljani izuzetno frekventni posebno u ljetnim mjesecima i Uprava će sa svoje strane poduzeti sve da se već sada definirani problemi pokušaju riješiti u skorijoj budućnost”, rekao je Džakula.

Istaknuo je da BiH neće koristiti infrastrukturu graničnog prijelaza Republike Hrvatske. 

"To je isključivo za Hrvatske granične službe, carine i njihovu graničnu policiju. Bosna i Hercegovina će izgraditi prijelaz gdje će svoju dužnost obavljati granični policajci i carinici. Isto tako treba reći da je na dosadašnjoj lokaciji, koja je bila duboko u teritoriju BiH, bila zajednička služba i Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. S obzirom da je Hrvatska ušla u Europsku Uniju i da ulaze u Schengen, vrijeme je da i BiH izgradi svoj prijelaz koji će imati sve ono što je potrebno da jedan suvremeni granični prijelaz ima”, naveo je Džakula.

Na današnjem sastanku razgovaralo se i o Graničnom prijelazu Gabela Polje, koji bi se iz povremenog prijelaza trebao pretvoriti u stalni granični prijelaz za putnički promet.

Načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić rekao je da su do sada riješeni neki problemi na graničnim prijelazima u čapljinskoj općini, ali da još ima problema koje treba riješiti. 

”Čapljinke i Čapljinci kao i svi putnici dobro znaju koji su problemi na spomenutim graničnim prijelazima Doljani i Gabela Polje. Ja kao načelnik ono što treba da radim jeste da prije svega upoznam one institucije koje su nadležne za rješavanje tih problema i da općina Čapljina, koliko je u njenoj moći i u njenim ingerencijama, pomogne u rješavanju tih problema. Gužve u ljetnim mjesecima stvaraju veliki problem, prije svega nama koji živimo ovdje, a naravno i svima onima koji iz unutrašnjosti odlaze na more”, kazao je Vidić.

Dobra vijest je da Uprava za neizravno oporezivanje, ne samo da razmišlja, već i radi konkretne poteze na terenu da se napravi jedan granični prijelaz koji bi omogućio brži protok ljudi koji prelazimo granicu.

''Vezano za Gabela Polje također imamo dobre vijesti. Nadamo se da će preći u onu razinu stalnog međunarodnog graničnog prijelaza za putnički promet te će se na taj način riješiti dio problema”, zaključio je dr. Smiljan Vidić i dodao kako zajedno sa Republikom Hrvatskom kontinuirano rade na olakšavanju izdavanja propusnica za stanovnike pograničnih područja. 

Kopirati
Drag cursor here to close