Građenje

Građevinske tvrtke iz BiH u Crnoj Gori imale angažman od 19,3 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 27. 02. 2017. u 08:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovačke kompanije su prošle godine u inozemstvu izvršile radove vrijedne 116,1 milijun konvertibilnih maraka, podaci su Agencije za statistiku. Vrijednost izvršenih radova veća je za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada je iznosila 113 milijuna konvertibilnih maraka.

S vrijednošću većom od 100 milijuna maraka, glavnina građevinskih radova u inozemstvu obavljena je u Europi.

Od ukupne vrijednosti izvršenih radova u protekloj godini, 31,7 posto radova odnosi se na objekte visokogradnje, a 68,3 posto radova na objekte niskogradnje. Promatrano po vrsti građevinskih radova, visokogradnja je zastupljena najviše u zemljama Europe, a niskogradnja najviše u zemljama Europe (80,1%), zatim u zemljama Afrike (13,1 posto) i zemljama Azije (6,8 posto). Najveće gradilište nije više Albanija u kojoj su 2015. godine realizirani poslovi vrijedni 45,8 milijuna KM, nego Crna Gora gdje su bh. tvrtke imale angažman vrijedan 19,3 milijuna maraka, piše Indikator.ba.

U Albaniji je građevinski zamah splasnuo nakon što je Energoinvest realizirao ugovor o izgradnji dalekovoda Tirana - Morine, kojim su povezani Kosovo i Albanija. Značajni poslovi obavljeni su u Sloveniji, gdje sarajevski Euro-Asfalt gradi autocestu u vrijednosti od 17,8 milijuna KM i Njemačkoj u vrijednosti od 17,6 milijuna KM, gdje su bh. tvrtke uglavnom angažirane po osnovi detašmana.

Vrijednost radova u Hrvatskoj iznosila je prošle godine 7,6 milijuna KM, a u Srbiji 12,8 milijuna KM. Na afričkom kontinentu realizacija je iznosila 10,5 milijuna KM, i to uglavnom u Alžiru, Etiopiji i Keniji, dok su u Aziji obavljeni poslovi vrijedni 5,4 mil. KM, od čega najvećim dijelom u Iraku (4,9 mil. KM), a u Saudijskoj Arabiji (pola milijuna KM). Prosječan broj angažiranih radnika u inozemstvu na kraju prošle godine bio je 689.

Što se tiče izvođenja radova po zemljama, u RH je po vrijednostima izvođenja radova najviše zastupljena visokogradnja, isto kao i u Srbiji i Njemačkoj, dok je u Crnoj Gori, Albaniji i Sloveniji najviše zastupljena niskogradnja.

Kopirati
Drag cursor here to close