Kamenolom Majdan Kuti

Građani pitaju: Kupuje li Vlada HNŽ-a vrijeme za legalizaciju nezakonitih radnji?

Članovi Građanske inicijative "Kuti" navode kako priopćenje Vlade HNŽ-a o kamenolomu iz više razloga "nije odgovarajuće".
Gospodarstvo / Flash | 19. 02. 2022. u 21:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Očitovanje Vlade HNŽ-a koja se službenim priopćenjem oglasila o problemu kamenoloma Majdan Kuti nije potpuno, smatraju članovi Građanske inicijative "Kuti".

Naime, kako navode priopćenje Vlade HNŽ-a iz više razloga "nije odgovarajuće"

Podsjetimo, u njemu je navedeno kako je "Rudarska inspekcija Ministarstva gospodarstva HNŽ-a 27. kolovoza 2021. godine izvršila uvid u službenu dokumentaciju Ministarstva te neposredni inspekcijski nadzor. Tom prilikom utvrđeno je kako poduzeće 'Majdani Kuti' d.o.o. Mostar posjeduje Ugovor o koncesiji iz 2015. godine".

Niz nepravilnosti 

Članovi Građanske inicijative "Kuti" navode kako je analizirajući navedeni Ugovor o koncesiji uočen niz nepravilnosti, a kao jedna od važnijih ističe se da je članom 30. tog koncesijskog ugovora određeno da se koncesija ukida ako koncesionar ne obavlja koncesijsku djelatnost duže od godine dana.

Ističu kako je od izdavanja Ugovora prošlo šest godina te pitaju zašto se taj Ugovor sada navodi kao osnova očitovanja Vlade?

"U nastavku očitovanja Vlade navodi se da je 'rudarska inspekcija svojim rješenjem od 30. kolovoza 2021. godine poduzeću 'Majdani kuti' zabranila izvođenje rudarskih radova do pribavljanja zakonom propisanih odobrenja – što je još jedan problem koji kod građana izaziva nepovjerenje", navode iz Građanske inicijative "Kuti". 

"Vlada se na ovo priopćenje odlučila zbog velikog zanimanja javnosti za problem nas mještana. Međutim, članovi naše Inicijative imaju sumnju u iskrenost ovog razloga i smatraju da se na ovaj korak odlučila zbog dostavljenog Zahtjeva za preispitivanje koncesijskog ugovora s poduzećem 'Majdan Kuti', koji je upućen na adresu predsjednika Vlade Nevenka Hercega par dana prije toga. Građani se nadaju kako ova objava s njihove strane nije jedini odgovor predsjednika Hercega na upućeni zahtjev i traže zakonski regulisan odgovor", složni su mještani i članovi Inicijative.

Podsjećanja radi 

Podsjećaju kako su se 10. kolovoza 2021. mještani lokalne zajednice Kuti iznenadili jer se gospodarsko društvo "Majdan Kuti" pojavilo te isti dan počelo s radovima radovi s ciljem iskapanja rude dolomit.

"Prema naknadnim saznanjima, gospodarsko društvo nije posjedovalo dozvole za iskopavanje rude, a građani sumnjaju u nelegalnost radova i zbog činjenice da je 20. 11. 2015. godine sklopljen Ugovor o koncesiji za eksploataciju mineralne sirovine dolomita i krečnjaka na lokalitetu "Zukulja" između Vlade HNŽ-a i gospodarskog društva 'Majdan-Kuti' d.o.o. Mostar, gdje se radovi nisu vršili sve do 2021. godine, kada su počeli bez zakonom propisanog Odobrenja za eksploataciju i Odobrenja za izvođenje rudarskih radova", podsjećaju iz Građanske inicijative "Kuti".

Navode kako je nepostojanje Odobrenja utvrdio županijski rudarsko-geološki inspektor Ministarstva gospodarstva HNŽ-a postupajući po molbi građana.

Građani okupljeni oko građanske inicijative 'Kuti' smatraju da bi pribavljanje dozvola i odobrenja bio samo nastavak niza nelegalnosti.

Jasan stav 

"Podsjećamo da je izvođač radova pri prvim, nelegalnim, radovima počinio ogromnu materijalnu štetu prilaznom putu koji su mještani samostalno realizirali da bi olakšali svoj život i rad", istaknuli su.

Građanska inicijativa 'Kuti' je jasnog stava da se cijeli niz upitnih i sumnjivih radnji može zaustaviti samo potpunim preispitivanjem svih dokumenata vezanih za koncesivni Ugovor i uopće rad gospodarskog društva "Majdan-Kuti" d.o.o. Mostar na lokalitetu "Zukulja".

"U Zahtjevu koji smo uputili na adresu Vlade HNŽ-a navedene su sve stavke zbog čega bi trebalo preispitati i raskinuti Ugovor o koncesiji. Očekujemo od Vlade utvrđivanje nezakonitosti, preispitivanje svih činjenica na osnovu dokumentacije, zaštitu interesa mještana Kuti Livača, kao i trajno stavljanje točke na priču o kamenolomu na lokalitetu 'Zukulja'", poručili su iz Građanske inicijative "Kuti".

Foto: D.K./ Bljesak.info / Kamenolom u naselju Kuti, Mostar
Kopirati
Drag cursor here to close