dobra kamatna stopa

Građani BiH u bankama drže više od 10 milijardi maraka

Gospodarstvo / Flash | 31. 10. 2016. u 11:40 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Udruženja banaka Bosne i Hercegovine Milan Radović izjavio je za Fenu povodom Svjetskog dana štednje da je iznos štednje koju bh. građani drže u bankama nešto viši od 10,5 milijardi KM.

Pojasnio je da je između 60 i 70 posto štednje u konvertibilnim markama, a ostatak uglavnom u eurima, uz vrlo mali postotak u dolarima i švicarskim francima.

Radović je istakao da je to slučaj jer su kamatne stope na štednju najviše za konvertibilne marke i eure, koje su i izjednačene po visini.

Naveo je da udruženje nema podatke o sredstvima kojima raspolaže Agencija za osiguranje depozita BiH, ali da zakonska odredba o osiguranju depozita do 50.000 KM predstavlja izrazito visoku pokrivenost.

Po podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH, na kraju rujna ove godine, iznosili su 10,25 milijardi KM, što je najveći zabilježeni iznos depozita dosad.

U ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka u BiH, depoziti stanovništva imaju daleko najveće učešće od 59,6 posto. U usporedbi sa stanjem na kraju rujna 2015. depoziti stanovišta su porasli za 633,5 milijuna KM ili 6,6 posto.

''Ako usporedimo depozite stanovništva sa stanjem na kraju prosinca 2008. godine, tj. od trenutka početka globalne krize, uočava se konstantan porast na godišnjoj razini u rasponu 8 do 15 posto, što je rezultiralo kumulativnim porastom depozita za 5,05 milijardi KM ili 97 posto. Ovo je pokazatelj uspostavljenog povjerenja u bankarski sektor i njegovu stabilnost te je rezultat i postojanja sustava osiguranih depozita, čime se pruža adekvatna zaštita štediša'', navodi se u priopćenju CBBiH.

Međutim, promatrano po ročnim vrstama depozita, postoje značajne razlike u tempu rasta. Najbrže rastu transakcijski računi, koji su u usporedbi sa stanjem na kraju rujna 2015. porasli za 16,3 posto, odnosno 329 milijuna KM, zatim depoziti po viđenju bilježe porast od 13,7 posto, odnosno 300 milijuna KM.

Oročeni i štedni depoziti rastu manjim intenzitetom i na godišnjoj razini su imali porast od oko 0,1 posto, 4,8 milijuna KM. Oročeni i štedni depoziti u rujnu 2016. iznose 5,41 milijardu KM, što predstavlja 52,8 posto ukupnih depozita stanovništva, dok transakcijski računi i depoziti po viđenju čine 4,84 milijarde KM ili 47,2 posto.

U pogledu valutne strukture, depoziti stanovništva u KM valuti iznose 4,47 milijardi KM ili 43,6 posto učešća, depoziti u euro valuti iznose 5,25 milijardi KM ili 51,1 posto, a depoziti u ostalim stranim valutama 539 milijuna KM ili 5,3 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close