Od sutra

Građanima BiH više neće trebati zeleni karton za ulazak u EU

''Treba nastaviti raditi na tome da se ukine obvezno posjedovanje zelenog kartona za vozače iz BiH u svim zemljama iz Europe''
Gospodarstvo / Flash | 18. 10. 2020. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasnici motornih vozila iz BiH od sutra će moći putovati bez zelenog kartona u zemlje EU, Švicarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju.

U Auto-moto savezu Republike Srpske (AMS) pozitivno ocjenjuju europsku odluku da se vozačima iz BiH omogući putovanje u zemlje EU, te Švicarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju bez takozvanog zelenog kartona.

''Treba nastaviti raditi na tome da se ukine obvezno posjedovanje zelenog kartona za vozače iz BiH u svim zemljama iz Europe'' rekao je Srni glavni tajnik AMS RS Ranko Babić.

Babić je pozvao sve vozače iz BiH da se prije polaska na put u neku od europskih zemalja dobro informiraju o ruti kretanja, jer je moguće da neka od zemalja u tranzitu traži posjedovanje zelene karte osiguranja.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Republike Srpske Milomir Durmić rekao je Srni kako godinama traje borba da se broj neregistriranih vozila, koji se kretao između deset i 15 posto, spusti na oko tri posto da bi bilo omogućeno putovanje bez zelenog kartona.

On je naglasio kako će za ulazak u navedene zemlje od sutra biti dovoljne registarske pločice.

U zemljama koje nisu potpisnice sporazuma putovanje nije moguće bez zelenog kartona, kao što su Crna Gora, Makedonija, Albanija i Turska, rekao je Durmić.

Durmić je rekao kako građani BiH više ne moraju pokazivati zeleni karton na graničnim prelazima jer će se skeniranjem registarskih pločica odmah provjeravati je li vozilo registrirano, osigurano i do kada važi registracija.

Iz Biroa zelene karte u BiH početkom listopada priopćeno je kako će vlasnici motornih vozila iz BiH moći od 19. listopada putovati bez kontrole postojanja zelene karte u zemlje EU, Švicarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju.

Kopirati
Drag cursor here to close