APIK

Građani BiH, bez straha za radno mjesto prijavite korupciju!

Gospodarstvo / Flash | 08. 06. 2015. u 13:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe korupcije (APIK) pozvala je sve građane u BiH da slobodno i bez straha za svoje radno mjesto, i odmazde rukovoditelja u institucijama BiH u kojima su zaposleni, prijave korupciju, nakon što je rukovoditelj Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH postupio po Instrukciji APIK-a i prošlog tjedna vratio na posao zaštićenog prijavitelja korupcije i zaposlenika UIO-a Danka Bogdanovića.

Podsjećaju da je APIK 5. lipnja 2015. primio obavijest da je postupljeno po Instrukciji te institucije o otklanjanju štetnih radnji učinjenih prema zaštićenom prijavitelju korupcije od 10. ožujka 2015., te da je gospodin Bogdanović vraćen na posao. Instrukcija o otklanjanju štetnih radnji prema zaštićenom prijavitelju korupcije, koju je donio APIK, prva je te vrste koja je donesena u Bosni i Hercegovini i regiji.

Status zaštićenog prijavitelja korupcije u institucijama BiH Bogdanović je dobio 9. svibnja 2014. zaključkom Agencije, a na osnovu dostavljene dokumentacije i zahtjeva za otklanjanje štetnih radnji, u skladu sa Zakonom o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine i Pravilnikom o dodjeljivanju statusa uzbunjivača, otklanjanju štetnih radnji i prestanku pružanja zaštite osoba koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine.

Agencija je utvrdila da je učinjena štetna radnja prema zaštićenom prijavitelju korupcije tako što je, zbog prijavljivanja koruptivnih kaznenih djela u UIOBiH, protiv Bogdanovića pokrenut disciplinski postupak koji je u konačnici rezultirao donošenjem rješenja o prestanku radnog odnosa u toj instituciji. Pokretanjem navedenih postupaka rukovoditelja Uprave stečeni su uvjeti za aktiviranje mehanizama zaštite zaštićenog prijavitelja korupcije definiranih u Zakonu o zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine, što je, zapravo, i jedna od osnovnih nadležnosti APIK-a, kada su u pitanju ovakvi slučajevi, priopćeno je iz Agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close