Reorganizacija

Spremno čišćenje u javnim poduzećima Mostara

''Naša komunalna poduzeća trenutno nemaju kapacitet za realizaciju Plana zajedničke komunalne potrošnje'', rekao je mostarski gradonačelnik.
Gospodarstvo / Flash | 02. 07. 2021. u 13:04 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uskoro kreće 'čišćenje' u upravama javnih poduzeća Grada Mostara, saznaje Bljesak.info iz više izvora.

Kako nam je rečeno riječ je o svim direktorima poduzeća.

Podsjetimo, nakon prošle sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara, na kojoj je usvojen novi Plan zajedničke komunalne potrošnje, gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao je kako ''naša komunalna poduzeća trenutno nemaju kapacitet za realizaciju Plana zajedničke komunalne potrošnje''.

''A zašto nemaju, to je preširoka tema'', rekao je tada gradonačelnik. to je svojervrsna najava da se kreće u čišćenje odgovornih u komunalnim poduzećima, ali i ostalim u Gradu.

Najavljena reorganizacija

Rekao je kako može obećati je da ''ćemo kroz nekih mjesec dana raditi reorganizaciju tih poduzeća kako bi doskočili tom planu zajedničke potrošnje i u skorije vrijeme vidjeli rezultat''.

''Ne može se reći da oni ništa ne rade, dapače, stvarno se trude. Međutim, godine nepostojanja Gradskog vijeća učinile su svoje i oni su tehnološki jako zaostali, kadrovski su loše posloženi. Slijedi nam jesen gdje ćemo pokušati sve to posložiti kako bi zimu dočekali sa spremnim komunalnim poduzećima, sa dobrim ZKP-om i da stvarno građani vide pravi učinak tog dokumenta", rekao je mostarski gradonačelnik za medije.

Inače, ZKP je dokument koji definira cijene i postupke koje treba napraviti između ostalog javna poduzeća.

U Mostaru su trenutno dva komunalna poduzeća Komos i Parkovi odgovorni za taj dio posla i oni se financiraju kroz Program zajedničke komunalne potrošnje.

''Mi izvjestan dio novca osiguramo iz Proračuna Grada Mostara na osnovu propisanih normativa. Tamo imate jasno definirano kad se koja ulica pere, koliko je novca predviđeno za to i ostalo'', rekao je Kordić.

Bez kapaciteta

Damir Šunjić, ispred Odbora za stambeno-komunalne poslove Gradskog vijeća, rekao je kako je program detaljniji i puno bolji, te da su po prvi put jasno definirane površine i akcije.

''Naša javna poduzeća ne mogu odgovoriti svim zadacima koji su pred njima. Program ZKP-a nije samo jedna odluka nego je to više segmenata. Predložili smo tri zaključka – Zadužuje se Odjel za gospodarstvo da se krene u izradu ZKP 2022., kako bi imali površine. Javna poduzeća moraju donijeti planove za 2022., a Radna grupa izraditi nove cijene te imenovanje Nadzornih odbora javnih poduzeća'', rekao je Šunjić.

Vijećnici su na posljednjoj sjednici rekli kako je smiješno da Grad ima tri komunalna poduzeća, a da nema kapaciteta za radove te da se treba bolje raditi na organizaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close