Odluka grada

Grad Makarska proglašava se sigurnim mjestom za žene

U Republici Hrvatskoj u posljednjih dvadeset godina ubijeno 400 žena, što Hrvatsku svrstava na treće mjesto Europske Unije po broju femicida u odnosu na broj stanovnika.
Gospodarstvo / Flash | 26. 02. 2024. u 16:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Makarska je predložio nove mjere kojima će se zaštititi žrtve nasilja kako bi ova sredina postala pozitivan primjer ostalima.

"Rezolucija o proglašenju Makarske sigurnim mjestom za žene, o kojoj će ovog petka odlučivati makarski gradski vijećnici, naglašava posvećenost nultoj toleranciji prema nasilju nad ženama i predstavlja značajan korak prema osiguranju sigurnosti i zaštite žena", objavili su iz Grada na svojoj web stranici.

Konkretne mjere

Predložene su konkretne mjere kako bi se zaštitile žrtve nasilja:

  1. Financijsku potporu ženama u skloništima: Žene koje traže utočište u skloništima dobit će financijsku pomoć s ciljem osnaživanja žrtva i pružanja resursa potrebnih tijekom njihovog oporavka.
  2. Troškove smještaja u unajmljenim stanovima: Grad će pokriti trošak do 600,00€ mjesečno unajmljenog stana, osiguravajući da žrtve imaju sigurno mjesto za boravak, udaljeno od opasnosti. Kako bi olakšali osamostaljenje i vraćanje žrtve nasilja u društvo, predviđeno pravo troška nužnog smještaja grad će sufinancirati u trajanju do šest mjeseci.
  3. Smjernice o prevenciji nasilja nad ženama u gradu Makarskoj, koje uključuju:

- Informiranje i edukaciju

 - Preventivne mjere

- Psihosocijalni tretmani

- Senzibilizacija javnosti

Hrvatska na trećem mjestu EU po broju femicida

U Republici Hrvatskoj u posljednjih dvadeset godina ubijeno 400 žena, što Hrvatsku svrstava na treće mjesto Europske Unije po broju femicida u odnosu na broj stanovnika.

Ovom sveobuhvatnom kampanjom, stoga, Grad Makarska želi stvoriti okruženje u kojem se žene osjećaju zaštićeno, podržano i sigurno te se pridružiti globalnom naporu za stvaranje svijeta u kojem svaka žena može živjeti bez straha od nasilja.

Kopirati
Drag cursor here to close