Izvanredni otkazi

Grabar-Kitarović traži objašnjenja za otpuštanje u Hrvatskim željeznicama

Gospodarstvo / Flash | 15. 12. 2015. u 13:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je sindikat radnika u HŽ Infrastrukturi obavijestio predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović o izvanrednim otkazima za osam radnika, predsjednica je reagirala tražeći očitovanja nadležnih tijela, javlja Agencija Anadolija.

Mario Grgušić, zamjenik predsjednika Sindikata prometnika vlakova Hrvatske, izjavio je kako mu je cilj upozoriti na izvanredne otkaze u HŽ Infrastrukturi za osam radnika, unatoč prvoj najavi kako će biti otpušteno devet radnika.

Grgušić je kazao kako je sadašnja uprava HŽ Infrastrukture na čelu tvrtke od kolovoza prošle godine, te kako od toga vremena radnici svjedoče povećanju straha i uvođenju nereda i nesigurnosti među radnicima, što je, rekao je, kulminiralo najnovijim izvanrednim otkazima.

''Po našem mišljenu radnici HŽ Infrastrukture dobili su otkaz potpuno nezakonito i neutemeljeno i ako se ta odluka provede, radi se o pravnom presedanu u Republici Hrvatskoj. Riječ je o šest referenata, bivšoj šefici službe i direktoru nekretnina čiji je posao bio priprema i predlaganje materijala i odluka bivše HŽ Infrastrukture“, kazao je Grgušić.

Grgušić poručuje kako radnici pred otkazom nisu mogli biti uključeni u samo odlučivanje, nego su samo obavljali svoj rutinski posao. Upozorava kako je riječ o radnicima sa 10, 20 ili 30 godina radnog staža u ovoj tvrtki koji nikada nisu bili opomenuti za svoj rad, tvrdi, niti im izrečena bilo kakva disciplinska mjera.

Grgušić smatra kako je cilj opuštanja oslobađanje radnih mjesta za nove radnike izvana. Sindikat je o ovom slučaju obavijestio sve relevantne političke čimbenike u zemlji, pa tako i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja im se povratno javila sa informacijom kako je o slučaju obavijestila inspekciju rada i resorno ministarstvo tražeći pojašnjenja.

Kopirati
Drag cursor here to close