Spriječen razvoj

Gospodarstvo u Mostaru bez izbora: Dolazi propast!

Gospodarstvo / Flash | 23. 06. 2016. u 13:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukoliko se ove godine u Gradu Mostru na održe lokalni izbori, posljedice za gospodarstvo u tom gradu bit će najblaže rečeno nesagledive'', ocijenio je u izjavi za medije predsjednik te komore Zlatko Papac, koji je najavio i upućivanje apela svim relevantnim političkim subjektima kako bi se otvorile mogućnosti održavanja lokalnih izbora u tom gradu.

Po njegovim riječima, neodržavanje izbora onemogućava nove investicije, što sprječava planiranje razvoja grada.

"Ako nemate gradsko vijeće nemate mogućnost razvoja, a ako nemate mogućnost razvoja imate stagnaciju nakon koje dolazi propast“, ustvrdio je predsjednik Gospodarske komore Mostara.

Govoreći o projektima mostarske Gospodarske komore koje su rađeni u posljednjih šest mjeseci, Papac ističe kako se Komora od svog osnivanja pa sve do danas najviše fokusirala i zalagala za dualno obrazovanje, dakle da se usvoje standardi dualnog obrazovanja u HNŽ-u i BiH, čime bi smatra, industrija i gospodarstvo dobili one profile radnika koji im trebaju u budućnosti.

Zbog nepostojanja gradskog vijeća, gospodarsku situaciju u Mostaru nazvao je stagnirajućom i njemački ekonomski stručnjak u Gospodarskoj komori Grada Mostara, Jens Muller, koji smatra kako bi političari trebali mnogo više razgovarati o tom problemu te da Komora također podržava te razgovore.

Kada je u pitanju investiranje njemačkih kompanija u Mostar i BiH, Muller kaže kako je Komora u stalnom kontaktu s gospodarstvenicima iz Njemačke koji stalno traže prilike za investiranje u BiH i regiju.

No, da također smatraju kako postoje neke zakonske prepreke koje bi trebalo riješiti da bi se olakšalo njihovo investiranje na ovom području.

Iako dosta članica Gospodarske komore surađuje s njemačkim i drugim državama EU, njemački ekonomski ekspert smatra kako tu i te kako ima prostora za napredak.

Trenutno na ovom području imamo problem s odljevom mozgova, odnosno odlaskom građana BiH iz države, kao i s nedostatkom kvalificirane radne strane i u gospodarskom i državnom sektoru, ističe Muller, koji veći gospodarski napredak u Mostaru očekuje tek za neke tri godine.

Inače, na današnjoj radnoj skupštini Gospodarske komore Grada Mostara glavna tema bila je "Posljedice koje u gospodarstvu izaziva višegodišnja blokada lokalnih izbora u Mostaru".

Kopirati
Drag cursor here to close