Poduzetnička zona

Gospodarska zona Zvirovići okosnica razvoja južne Hercegovine

Gospodarstvo / Flash | 22. 10. 2015. u 15:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autocesta Koridora 5C jednim je dijelom već na području općine Čapljina, a za nekoliko mjeseci se očekuje nastavak izgradnje na dionici Zvirovići - Počitelj.

Dolaskom na područje Hercegovine autocesta je sa sobom donijela velike mogućnosti razvoja, posebice kada je u pitanju razvoj gospodarskih zona, što su prepoznale hercegovačke općine koje imaju izlaz na autocestu poput Čapljine, Čitluka i Ljubuškog.

Primjerice, čapljinska općinska služba za katastar i imovinsko-pravne poslove aktivno je sudjelovala u stvaranju uvjeta za nastavak izgradnje autoceste, pa je dolaskom iste na područje općine Čapljina gospodarska i turistička zona u Zvirovićima postala najatraktivnije područje u okruženju.

Prema informacijama koje je od te službe dobio Bljesak.info, investitori su prepoznali ovo područje kao atraktivno za razvoj poduzetništva, pa općina već prodaje lokacije sukladno urađenim zoning planovima.

Započela prodaja zemljišta investitorima

''Autocesta je priča koja traje i jasno da općina nije ta koja financira sve, ali naša uloga je itekako značajna u cijeloj priči. Mi smo već završili sve potrebne poslove koji se tiču dijela stvaranja preduvjeta za početak gradnje.

Prema informacijama koje ja imam krajem ove i početkom iduće godine kreće se sa radovima, a jasno da ćemo tada kao jedinica lokalne samouprave imati svoju značajnu ulogu počevši od pristupnih putova, deponija, kamena i slično.

Autocesta je izvanredna prilika za šire okruženje jer završetkom autoceste do Počitelja ovaj dio će dobiti na kvaliteti, postat ćemo konkurentniji, a da jesmo to pokazuje zanimanje za gospodarsku i turističku zonu u Zvirovićima, gdje smo u gospodarskoj zoni prodali pet, a u turističkoj dvije lokacije investitorima'', istaknuo je načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić.

Ljubuški dobiva poduzetnički inkubator

Na području Ljubuškog, odnosno odmah po izlasku sa autoceste, u petak će biti otvoren poduzetnički inkubator. On predstavlja prvu investiciju u Poslovnu zonu Zvirići u ljubuškoj općini, što bi trebalo pridonijeti privlačenju drugih investitora te povećanju zapošljavanja u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Cilj projekta je izgradnja i poboljšanje operativnog okvira za razvoj malog i srednjeg poduzetništva kroz razvoj lokalne poslovne infrastrukture i usluga, doznaje Bljesak.info.

Ne treba zanemariti ni činjenicu kako su sve glasnije najave Gospodarske komore Grada Mostara o mogućem proširenju Komore na regiju Hercegovine, kao i one o pokretanju inicijativa koje će poboljšati uvjete i kvalitetu života ljudi u Hercegovini, ali i o aktivnostima koje će stvoriti povoljnije okruženje za domaće poduzetnike.

U svakom slučaju ostaje vidjeti hoće li u nadolazećem razvoju Zvirovići postati ono što je Dugopolje postalo za Split i cijelu dalmatinsku regiju.

Kopirati
Drag cursor here to close