Nepodobne

Godišnje 20 posto oštećenih novčanica bude povučeno i uništeno

Gospodarstvo / Flash | 10. 02. 2017. u 15:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnja banka Bosne i Hercegovine, u skladu sa Zakonom o Središnjoj banci BiH, stavlja u opticaj i povlači iz opticaja domaću valutu, koju čine novčanice i kovanice KM kao zakonsko sredstvo plaćanja, pridržavajući se strogo pravila valutnog odbora definiranog Zakonom o CBBiH.

Središnja banka BiH je obavezna osigurati redovitu opskrbu novčanicama i kovanicama konvertibilne marke kroz njihovo stavljanje u opticaj i povlačenje iz opticaja, na zahtjev komercijalnih banaka, što uključuje zamjenu novčanica i kovanica koje su postale nepodobne za opticaj.

Ovakve novčanice se putem komercijalnih banaka povlače iz opticaja i zamjenjuju novim novčanicama i kovanicama, a realizacija zahtjeva komercijalnih banaka za preuzimanje gotovog novca KM iz trezora Središnje banke BiH odvija se u skladu sa Zakonom i propisima Središnje banke Bosne i Hercegovine.

Novčanice KM, kao i svake druge novčanice imaju svoj vijek trajanja, jer se upotrebom u opticaju habaju i oštećuju. Na godišnjem nivou se iz opticaja povuče i uništi oko 20 posto komada novčanica KM koje su nepodobne za opticaj, odnosno takve novčanice se zamjenjuju novim novčanicama.

Osim toga, u obzir treba uzeti i kontinuirano povećavanje gotovog novca KM u opticaju uslijed potražnje za KM od komercijalnih banaka, koje iznosi oko deset posto na godišnjem nivou.

Kada su u pitanju kovanice, za njih je karakteristično kontinuirano povećavanje potražnje, naročito malih apoena kovanica.

Aktualni ugovori o proizvodnji i isporuci novčanica i kovanica KM sklopljeni su u 2016. godini i to isključivo u cilju redove opskrbe novčanicama i kovanicama KM u skladu s procijenjenim potrebama gotovinskog opticaja za duži period.

Proizvodnju dodatnih količina novčanica i kovanica ovog tipa Središnja banka BiH provodi od svog osnivanja pa do danas, i takve proizvodnje preduvjet su za redovno opskrbe gotovim novcem KM.

Informacije o upravljanju gotovim novcem, detaljnim podacima o količinama u opticaju, dostupne su javnosti kroz redovne mjesečne i godišnje izvještaje Središnje banke koji su objavljeni na internetskoj stranici SBBiH.

Središnja banka BiH će, po završenom procesu proizvodnje, donijeti odluku o sukcesivnom puštanju novčanica i kovanica KM u opticaj i objaviti u Službenom glasniku BiH i službenim glasilima entiteta i Brčko distrikta.

Tiskanje novčanica i kovanica KM po tim ugovorima se ne može dovesti u bilo kakvu vezu s navodima iz pojedinih medija, po kojima se izrada novih količina novčanica i kovanica KM vrši u cilju njihovog izdavanja bez pokrića, a što bi predstavljalo kršenje Zakona o Središnjoj banci BiH i pravila valutnog odbora, priopćila je Služba za odnose s javnošću Središnje banke.

Kopirati
Drag cursor here to close