Mnogi izuzeti revizije

Glavni revizor u BiH: Više od osam milijardi KM potrošeno bez kontrole

Gospodarstvo / Flash | 31. 03. 2017. u 07:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za reviziju Federacije BiH jučer je obznanio frapantan podatak prema kojem ukupno nerevidirana sredstva javne potrošnje u FBiH iznose više od osam milijardi maraka!

Glavni revizor FBiH Dževad Nekić kazao je za "Avaz" da Ured, na čijem je on čelu, pokušava stati u kraj praksi prema kojoj su pojedini zavodi, agencije, institucije, pa čak i općine, potpuno izuzeti iz revizije javnog novca.

''Ne možemo samo jedne te iste subjekte revidirati. Pogledajte, mnoga poduzeća su privatizirana, a Ured za reviziju nikada u njima nije uradio reviziju. Pa, zar ne bi svaki načelnik trebao biti barem jednom revidiran tijekom svog mandata? Imam pojavu da revizori odlaze u pojedine subjekte na reviziju, a tamo ih pitaju: "Otkud vi, nitko nam nikada nije dolazio", kaže on, javlja Avaz.ba.

Nekić dalje navodi da je na listi čak 18 subjekata kod kojih revizija nije obavljana deset ili više godina, a čiji proračuni financijski planovi, primjerice, u 2016. iznose više od 480 milijuna KM. Navodi primjere zavoda, fondova, agencija, javnih ustanova i poduzeća za 2016., među kojima su županijske bolnice u Zenici, Tuzli, Bihaću i Mostaru s ukupnim proračunom većim 275,5 milijuna KM KM, a koji se prvi put revidiraju.

Ove godine, napominje on, bit će revidirani i rudnici mrkog uglja u Zenici, Brezi i Đurđeviku, čiji planirani prihodi za 2016. iznose 132,1 milijun KM. Dodaje da 11 općina nikada nije bilo predmet revizije, ili nisu revidirane deset godina ili više, a čiji ukupni proračuni iznose više od 50 milijuna KM.

''Mi smo povećali plan revizije za 43 posto u odnosu na lani usprkos nezakonitom umanjenju proračuna Uredu, te zbog neodobravanja novog zapošljavanja u našu instituciju. Prema zakonu, Povjerenstvo za reviziju u Parlamentu FBiH usvojilo je naš proračun, ali je prvi put Federalno ministarstvo financija izvršilo umanjenje našeg proračuna, što je presedan'', kaže Nekić.

On potcrtava da je to izravni udar na nezavisnost revizorske institucije te ističe da mu nije jasno kako Vlada FBiH, s jedne strane, usvaja izvještaj Europske komisije gdje se upozorava da se ovom uredu trebaju povećati kapaciteti, ali s druge strane to ignorira i vrši udar na nezavisnost ove institucije.

''Druga je priča što izostaje bilo kakva reakcija na naše nalaze. Mi smo, naprimjer, Zavodu MIO dali negativno mišljenje prošle godine, ali koja je bila reakcija vlasti? Javnost treba znati kako se troši javni novac, a kako će znati ako to nitko ne kontrolira. A taj netko jedino može biti naš ured'', ističe Nekić.

18 subjekata gdje duže od 10 godina nije obavljena revizija

1. Agencija za bankarstvo FBiH
2. Regulatorna komisija za energiju
3. Fondacija za održivi razvoj „OdRaz"
4. Federalni zavod za agropedologiju
5. Federalni zavod za poljoprivredu
6. Federalna uprava za geodetske poslove
7. Zavod za zbrinjavanje „Drin“
8. Zavod za zbrinjavanje "Bakovići"
9. Fond za zaštitu okoliša
10. Fond za profesionalnu rehabilitaciju
11. Agencija za kontrolu i akreditaciju u zdravstvu
12. Institut za medicinsko vještačenje
13. Olimpijski centar ZOI 84
14. Šumarstvo "Prenj" Konjic
15. JP "Broćanac" Čitluk
16. JP „Parkovi“ Mostar
17. KJKP „Komunalac“ Tuzla
18. JU za komunalne djelatnosti Široki Brijeg

Brojke

 - 480 milijuna KM iznose budžeti nikada revidiranih subjekata
 - 132,1 milijun KM prihodi nerevidiranih rudnika
 - 11 općina potpuno izuzeto od revizije

Kopirati
Drag cursor here to close