Održana radionica

Glavni cilj centralizacije javnih nabavki su uštede na financijskom nivou

Gospodarstvo / Flash | 28. 06. 2017. u 09:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru implementacije projekta čiji je cilj pomoć organima županijama Federacije BiH u razvijanju središnjih javnih nabavki, Svjetska banka je u suradnji s Agencijom za javne nabavke BiH organizirala radionicu u periodu 19.-20. lipnja 2017 na temu 'Promocija centralnih javnih nabavki na županijskom nivou' u Sarajevu.

Na radionici je sudjelovalo oko 30 predstavnika svih županija, predstavnika Svjetske banke te Agencije za javne nabavke BiH ,između ostalih i šefica ureda Svjetske banke u BiH gđa. Tatiana Proskuryakova te direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin.

Dogovoreno je da će u ovoj fazi projekta eksperti ispred Svjetske banke uz podršku Agencije za javne nabavke odrediti četiri županije koji će biti dio Pilot Projekta-osnivanje centralnih nabavnih organa na nivou kantona.Predstavnici AJN i Svjetske banke smatraju da bi se do travnja iduće godine moglo krenuti sa stvarnim nabavkama po sustavus redišnjih nabavki.

Na radionici su predstavnicima županija predstavljena dva modela funkcioniranja središnjih nabavki i to središnji nabavni organ koji bi značio formiranje neovisnog nabavnog organa ili zajedničke nabavke odnosno zajedničko provođenje javne nabavke svih županija.

S obzirom na jako puno raznolikosti u trenutnom funkcioniranju, županije će moći odabrati jedan od dva navedena modela. Na radionici se većina predstavnika županija izjasnila za model formiranja ''centralnog nabavnog organa'', ali naravno krajnju odluku će donijeti vlade županija. Županije će u narednih 30 dana dostaviti usuglašeni akcioni plan po županiji te strategiju središnje javne nabavke.

Naime, pokretanje središnjih javnih nabavki na nivou županija je očekivana reforma iz Strategije javnih nabavki za razdoblje 2016-2020 godina. Glavni cilj centralizacije javnih nabavki su uštede na financijskom nivou i planu ljudskih resursa koji provode ove procedure.

Centralizirane javne nabavke su u susjednim zemljama kao i Europi, već provode baš zbog efikasnije kontrole trošenja javnih sredstava i boljih uvjeta.

Inače ovo je druga faza projekta razvijanja centraliziranih nabavki na županijskom nivou, prva faza se odnosila na prikupljanje podataka i informacija o godišnjem obujmu nabavki po županijama.

Kopirati
Drag cursor here to close