Financijska kriza

G7 o dužničkim problemima eurozone

Gospodarstvo / Flash | 08. 08. 2011. u 10:00 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri financija skupine industrijski najrazvijenijih država svijeta G7 raspravit će na telefonskoj konferenciji, prije otvaranja azijskih burzi, snižavanje američkog kreditnog rejtinga i dužničke probleme eurozone, najavio je izvor iz japanske vlade.

Članice skupine G7 su Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i SAD.

"U međuvremenu su o toj temi telefonsku konferenciju održali financijski izaslanici skupine G20", objavio je zamjenik južnokorejskog ministra financija Choi Jong-Ku.

Uslijed intenziviranja dužničke krize u eurozoni i problema s američkim kreditnim rejtingom protekloga tjedna na svjetskim burzama cijene dionica oštro su pale, izbrisavši investitorima čak 2.500 milijardi dolara njihove imovine.

Na samom kraju tjedna, nakon zatvaranja Wall Streeta, agencija za kreditni rejting Standard & Poor's snizila je SAD-u kreditni rejting za jedan stupanj, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je dosad nezabilježen slučaj u tom najvećem svjetskom gospodarstvu.

Zakonodavci s velikom zabrinutošću pa i strahom iščekuju danas početak rada svjetskih burzi jer ne znaju koliko će žestoka biti reakcija investitora.

"Pratimo razvoj situacije s krajnjom zabrinutošću jer bi to potencijalno moglo izazvati globalnu financijsku krizu", poručio je zamjenik japanskog ministra financija Fumihiko Igarashi nastupajući u jednom televizijskom programu.

Kopirati
Drag cursor here to close