Prijedlog Hessena

Frankfurt će biti novo sjedište EBA-e?

Gospodarstvo / Flash | 11. 07. 2016. u 14:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka savezna zemlja Hessen u ponedjeljak je apelirala da Europska agencija za banke (EBA) preseli sjedište iz Londona u Frankfurt nakon britanske referendumske odluke o napuštanju Europske unije.

Iz regulatora poslovanja banaka u Europskoj uniji još su prije britanskog referenduma bili poručili da će se morati preseliti iz Londona ako Britanija odluči izaći iz Unije a jedan je dužnosnik EU-a početkom srpnja kazao da će EBA najvjerojatnije preseliti sjedište u Pariz ili Frankfurt, gdje se nalazi i sjedište Europske središnje banke (ECB), podsjeća Reuters.

"Siguran sam da ćemo u tome dobiti jasnu podršku ostalih njemačkih saveznih država", kazao je u ponedjeljak premijer Hessena Volker Bouffier, odbacivši tvrdnje bavarskog ministra financija da će EBA preseliti u Muenchen, prenosi Hina.

Interes da ugoste europskog bankovnog regulatora iskazali su i Milano i Madrid.

Njemačka savezna zemlja Hessen također će se založiti da eurske klirinške transakcije financijskim izvedenicama budu premještene iz Londona u Frankfurt.

"To su stvari koje su nama vrlo zanimljive", kazao je ministar financija savezne države Hessen Tarek Al-Wazir, dodajući da takva odluka neće utjecati na planirano spajanje Deutshe Boersea, njemačkog operatera Frankfurtske burze, s LSEG-om, grupom koja upravlja Londonskom burzom.

Kopirati
Drag cursor here to close