Lova do krova

Franjevci u Makarskoj zbog unosnog biznisa srušili povijesni zid i počupali drvored

Na prostoru na kojem će se nalaziti prostor za vozila, ispiljeno je najmanje desetak stabala. Riječ je o starim stablima lipe, drvoredu smokava, eukaliptusu koji je bio zasadio pokojni fra Jure Radić.
Gospodarstvo / Flash | 24. 05. 2023. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Temeljem odluke Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu srušen je dio kamenog ogradnog zida samostana u Makarskoj koji je izgrađen 1940. godine, piše Slobodna Dalmacija. Takav građevinski zahvat je poduzet zbog izgradnje parkirališta. 

Da stvar bude još gora, na prostoru na kojem će se nalaziti prostor za vozila, ispiljeno je najmanje desetak stabala. Riječ je o starim stablima lipe, drvoredu smokava, eukaliptusu koji je bio zasadio pokojni fra Jure Radić, kosteli, čempresima i borovima koji su nestali u trenu samo kako bi Crkva dobila parkiralište koje će se, naravno, naplaćivati.

Odluka zgrozila Makarane

Izgradnja površine za smještaj vozila, a ponajviše rušenje dijela zida i piljenje stabala u dijelu vrta franjevačkog samostana, odmah nasuprot zgrade u kojoj djeluje sveučilišni studij Hotelijerstvo i gastronomija, zgrozila je Makarane. Radovi su počeli u ožujku a Franjevačka provincija se ne oglašava o ovom velikom projektu pa različite informacije stižu sa svih strana.

Zanimljivo je da je navedeno kako se radi o rekonstrukciji i prenamjeni parkirališta u – javno parkiralište. Iako je od strane Provincije komunicirano, da će se primarno rješavati parking za profesore i studente fakulteta Hotelijerstvo i gastronomija, smještenog u prostorijama Franjevačkog samostana sv.Marije.

Foto: Slobodna Dalmacija / Franjevački samostan u Makarskoj

75 parking mjesta

Javno parkiralište znači da će biti komercijalno i da će Grad Makarska od toga itekako imati koristi – rješavanje prometa u mirovanju! Na ovoj će se na ovoj lokaciji raditi 75 parking mjesta, što je oko 60 posto parkinga s cijele rive. Grad Makarska se do sada nije izjašnjavao o tomu ima li neki dogovor s Crkvom, ali ima logike da u ovom projektu vidi svoj interes jer ono što napravi Crkva neće morati Grad, piše Makarska danas.

Slobodna doznaje da nikakve informacije o radovima na samostanskom zemljištu nije imao ni gvardijan fra Stanko Dotur

"Meni kao gvardijanu nitko nije ništa rekao. Samo su poslali radnike iz Splita, a meni ništa nisu javili niti znam što će tu biti, niti tko izvodi radove. Isto je bilo i s renoviranjem zgrade franjevačkog samostana u kojem se sada nalazi Studij hotelijerstva i gastronomije i tada mi isto nitko ništa nije javio",  kazao je gvardijan.
 
No omaška na stranu, činjenica je da postoji tabla na kojoj se vidi kako se na čestici ipak planira – javno parkiralište.
 
Kopirati
Drag cursor here to close