Sve stalo

Formiranje vlasti stopiralo uvođenje trošarina na struju

Europska pravila omogućavaju da visina trošarine na struju za domaćinstva bude određena po nultoj stopi, dok se za ostale potrošače predviđa minimalan iznos.
Gospodarstvo / Flash | 15. 07. 2019. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je uvođenje trošarina na struju dio obveza BiH na njenom putu ka EU, na ovom pitanju do sada ništa nije urađeno.

"Nezavisne" su još prošle godine pisale da je u BiH formirana radna skupina za izmjene Zakona o trošarinama kako bi se trošarine na struju uključile u trošarinski sistem BiH. Iako nam je ova informacija tada bila potvrđena i od strane Europske komisije, domaće vlasti još ništa nisu uradile na tom pitanju, a ne zna se da li je radna skupina, u kojoj su bili angažirani i konzultanti iz Slovenije, završila taj posao.

Sve stalo zbog formiranja vlasti

Iz Vijeća ministara BiH rečeno nam je da je o trošarinama već trebalo razmatrati, ali da je zbog zastoja u formiranju vlasti sve stalo.

"Ako se sjećate, trebalo je da bude usvojen moratorij na trošarine na duhanske proizvode u trajanju od tri godine, međutim, iako je sve bilo dogovoreno, ni ta točka se još nije našla na dnevnom redu", rečeno je za Nezavisne u Vijeću ministara.

U Ministarstvu financija i trezora BiH, kažu da zasad nema najava da bi se trošarine na struju uskoro mogle naći na dnevnom redu.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH, kaže da je odluka o uvođenju trošarina isključivo na ministrima financija, odnosno Upravnom odboru UNO BiH.

Iz Vlade FBiH još nije stigao odgovor na pitanje planiraju li oni povećanje cijene električne energije ili uvođenje trošarina.

S druge strane, Vlada RS-a priprema novi zakon o električnoj energiji, a iako je bio razmatran u Vladi, u Ministarstvu energetike i rudarstva RS-a su Nezavisnim odgovorili kako ne mogu ustupiti nacrt koji su razmatrali, tako da se ne zna što je njime predviđeno.

Europska pravila o trošarinama

Inače, europska pravila omogućavaju da visina trošarine na struju za domaćinstva bude određena po nultoj stopi, dok se za ostale potrošače predviđa minimalan iznos. Koliki će stvarno iznos biti određen, odluka se donosi u svakoj od zemalja ponaosob.

U Uniji za takse i carine EU potvrđeno je kako je BiH obvezna u skladu s Direktivom za oporezivanje energenata 2003/96/EC uvesti minimalne trošarine na energente, uključujući i trošarine na struju. Uputili  su na izvještaje o napretku BiH koje je Europska komisija objavila, a u kojim su navedene sve obveze koje se odnose na trošarinsku politiku, uključujući i trošarine na struju.

Istine radi, u ovim dokumentima se decidno ne spominje uvođenje trošarina na električnu energiju, ali u Uniji potvrđuju da je to dio obveza.

U Analitičkom izvješću, koji je Europska komisija objavila paralelno s Mišljenjem o članstvu u EU, samo je istaknuto da BiH mora uskladiti svoju trošarinsku politiku s pravnom stečevinom EU. Zanimljivo je da je u Analitičkom izvješću eksplicitno spomenuto da tijekom ove godine trošarine na pivo moraju biti usklađene s pravnom stečevinom EU.

Minimum trošarina koju propisuje EU je jedan euro po megawatu za domaćinstva, i pola eura po megawatu za poslovne potrošače. Kada se pogleda praksa prisutna u EU, vidljivo je da sve zemlje članice imaju trošarinu na električnu energiju, i da su neke zemlje uvele nulte tarife za domaćinstva, uglavnom navodeći kao opravdanje potrebu dostizanja ekoloških standarda.

Kopirati
Drag cursor here to close