Pad stranih ulaganja

FIPA - Politička nestabilnost tjera i plaši investitore u BiH

Gospodarstvo / Flash | 16. 08. 2017. u 12:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) priopćila je danas da su revidirani podaci o stranim investicijama u BiH ipak pokazali rast u odnosu na podatke objavljene polovinom 2016. koji su pokazivali značajan pad.

Prema objavljenim podacima Središnje banke BiH, iznos stranih investicija u BiH u 2016. godini dosegao je 536,36 milijuna KM.

''S obzirom na to da su podaci, objavljeni polovinom 2016., pokazivali značajan pad stranih ulaganja, revidirani podaci na kraju godine ipak su pokazali rast u odnosu na objavljene podatke polovinom 2016, što potvrđuje i prognoze FIPA-e o poboljšanju priliva stranih ulaganja do kraja 2016. '', priopćeno je iz FIPA-e.

Napominju da navedeni iznos nije zadovoljavajući, međutim, s obzirom na političke turbulencije kojima smo bili svjedoci prošle godine, nismo mogli ni očekivati bolje rezultate.

Imajući u vidu iskustva FIPA-e u radu s potencijalnim stranim ulagačima tijekom 2016, dodaje se u priopćenju, bilo je očekivano da određeni investitori stopiraju ulaganja ili ih odgode za naredni period uslijed nestabilne političke situacije u zemlji.

''Treba imati na umu činjenicu da politička nestabilnost tjera i plaši investitore i da investitori svoj novac ne ulažu u politički turbulentna područja. Stoga se ne treba čuditi što bilježimo pad priliva stranih ulaganja, imajući dodatno na umu i komplicirani poslovni ambijent koji ne ide na ruku kako domaćim tako i stranim ulagačima. FIPA je u okviru svojih mogućnosti pokušavala zadržati investitore, objašnjavajući da se radi o političkim turbulencijama prolaznog karaktera koje ne mogu ugroziti ulaganja'', navode iz FIPA-e.

Naglašavaju da unapređenje stranih investicija u zemlji zahtijeva koordiniran i sistematski pristup, kao i aktivnosti svih relevantnih institucija u Bosni i Hercegovini na unapređenju poslovnog ambijenta i političke stabilnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close