Odredite glavni račun

FIA poziva poslovne subjekte u FBiH da utvrde glavni račun

Gospodarstvo / Flash | 13. 06. 2017. u 12:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Financijsko-informatička agencija (FIA) zajedno s bankarskim sektorom nastavlja aktivnosti na provedbi Zakona o unutarnjem platnom prometu Federacije BiH i poziva poslovne subjekte koji to još nisu učinili da što prije odrede glavni račun.

Spomenutim zakonom je utvrđeno da svi poslovni subjekti moraju imati određen glavni račun, tj. poslovni subjekt je dužan podnijeti zahtjev za određivanje glavnog računa banci u pisanoj formi.

U suprotnom, a u skladu sa zakonskim odredbama, banke su dužne blokirati račune poslovnih subjekata koji nemaju određen glavni račun ili imaju više glavnih računa. Nadzor nad obavljanjem platnog prometa banaka vrši Agencija za bankarstvo Federacije BiH i drugi kontrolni organi.

''Krajem svibnja ove godine obavijestili smo poslovne subjekte koji nisu odredili glavni račun da će im od 1. lipnja ove godine biti blokirani svi računi dok ne odrede glavni račun. Zajedničkim angažmanom banaka i poslovnih subjekata smanjen je broj poslovnih subjekata koji imaju dva ili više glavnih računa, odnosno, nemaju određen glavni račun'', kaže direktor FIA-e Esad Mahmutović.

Direktor FIA-e podsjeća da je 1. lipnja ove godine, kada je operativno uspostavljen Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u Federaciji BiH bez glavnog računa bilo 16.619 poslovnih subjekata i 1.360 poslovna subjekta s dva i više glavnih računa.

U razdoblju od 1. lipnja do danas angažmanom bankarskog sektora i poslovnih subjekata dodatno je smanjen broj poslovnih subjekata u Federaciji BiH koji nemaju određen glavni račun. S današnjim danom, 13.549 poslovnih subjekata nema određen glavni račun, odnosno, 965 poslovnih subjekta imaju više glavnih računa.

''I ovoga puta pozivamo banke i poslovne subjekte u Federaciji BiH da u skladu sa zakonskim odredbama što prije završe procedure određivanja glavnog računa poslovnih subjekata u Federaciji BiH, kako bismo tako priveli kraju aktivnosti na uspostavi Jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata u Federaciji BiH i učinili ga funkcionalnim i dostupnim korisnicima u punom kapacitetu'', naglasio je Mahmutović.

Kopirati
Drag cursor here to close