Redovita sjednica

FERK o obnovljivim izvorima energije

Gospodarstvo / Flash | 15. 10. 2015. u 17:54 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine - FERK u četvrtak je održala 18. redovitu sjednicu u 2015. godini na kojoj je usvojen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obveznom udjelu i preuzimanju električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije koji propisuje način utvrđivanja postotka obveznog udjela, te obračun količina električne energije proizvedenih korištenjem obnovljivih izvora energije koje imaju obvezu preuzeti opskrbljivači krajnjih kupaca i kvalificirani kupci, koji električnu energiju nabavljaju samostalno.

Također, donesena su rješenja kojima se izdaju dozvole za rad za proizvodnju električne energije, i to za: 'Šokčević' d.o.o. Orašje, za proizvodnju električne energije u proizvodnom objektu, solarna fotonaponska elektrana 'Bazeni' u općini Orašje, predviđene godišnje proizvodnje 93,60 MWh (megavatsati) i IGI Solar d.o.o. Čitluk za proizvodnju električne energije u proizvodnom objektu solarna fotonaponska elektrana 'Blizanci 1' u općini Čitluk, predviđene godišnje proizvodnje 201,00 MWh. Dozvole se izdaju na razdoblje valjanosti pet godina.

Odlučeno je i kako će se u postupak općih rasprava uputiti nacrti dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva: 'Mahir' d.o.o. Visoko, 'Bingo' d.o.o. Tuzla, SE 'Prosolar', vl. Branimira Pavličevića, iz Prozora-Rame i DOO 'Šnelkom' iz Ilidže. Tekstove nacrta ovih dozvola mogu se dobiti svakim radnim danom od 11 do 13 sati, u sjedištu FERK-a ili na web stranici FERK-a ferk.ba.

Zainteresiranu javnost pozivaju da se detaljnije informira o predmetnim nacrtima, kao i mogućnostima sudjelovanja u postupku preko njihove web stranice ili u dnevnim novinama. Na današnjoj redovitoj sjednici usvojena je i obavijest za javnost o kompletnosti podnesenog zahtjeva za izdavanje dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva Anny-comerce d.o.o. Prozor-Rama.

Više informacija o podnesenom zahtjevu može se dobiti u prostorijama FERK-a, u Ul. blajburških žrtava br. 33, Mostar, dok se pisani komentari i zahtjevi za stjecanje statusa umješača podnose do 23.10.2015. godine do 12 sati, na adresu FERK-a, a pisani komentari mogu se dostaviti i faksom ili na elektroničku adresu [email protected].

Članovi FERK-a su donijeli šest rješenja po žalbama proizvođača električne energije s područja općine Stolac, koje se, kako je i ranije priopćavano, odnose na uskraćivanje pristupa distribucijskoj mreži, odnosno na priključenje proizvodnih objekata koji se nalaze u gospodarsko-poslovnoj zoni 'Hodovo'. Donesenim rješenjima FERK je predmete vratio na ponovni postupak nadležnom elektroprivrednom poduzeću, priopćeno je iz Ferk-a.

Kopirati
Drag cursor here to close