Vrtoglava poskupljenja

Federalno ministarstvo trgovine redovno prati kretanje cijena životnih namirnica

Rast cijena hrane, kako u BiH tako i u cijelom svijetu, započeo je s pandemijom COVID-19, koja je uzrokovala drastične poremećaje u proizvodnji i prometu roba i usluga. Dodatni problemi u ovoj oblasti nastupaju izbijanjem rata u Ukrajini.
Gospodarstvo / Flash | 28. 04. 2022. u 11:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrtoglava poskupljenja osnovnih životnih namirnica zahvatila su Bosnu i Hercegovinu posljednjih mjeseci. Inflacija raste iz mjeseca u mjesec. Središnja banka BiH u ožujku je upozorila kako očekuje rast inflacije od 9,2 posto za razdoblje prvog polugodišta. To je dvostruko više u usporedbi s krajem 2021. godine, kada je stopa inflacije u BiH iznosila 4,5 posto.  

Rast cijena hrane, kako u BiH tako i u cijelom svijetu, započeo je s pandemijom COVID-19, koja je uzrokovala drastične poremećaje u proizvodnji i prometu roba i usluga. Dodatni problemi u ovoj oblasti nastupaju izbijanjem rata u Ukrajini. Navedene okolnosti povezane s pandemijom i ratom u Ukrajini višestruko su negativno utjecale na ograničenja u ponudi energije i hrane i funkcioniranje globalnih lanaca snabdijevanja.

Ne može se utjecati na smanjenje nabavnih cijena uvoznih proizvoda

Zlatan Vujanović, ministar Federalnog ministarstva trgovine za Bljesak.info kazao je kako ovo ministarstvo prati kretanje cijena životnih namirnica.

''Redovno pratimo kretanje cijena životnih namirnica te provodimo odgovorne politike za koje je ovo ministarstvo nadležno, a naročito u pogledu predlaganja određenih mjera Vladi Federacije BiH, bilo da se radi o praćenju kretanja cijena na tržištu u funkciji zaštite javnog interesa i zaštite interesa potrošača i u pogledu primjene mjera neposredne kontrole cijena u slučaju poremećaja na tržištu'', kazao je.

No, objašnjava kako se ne može utjecati na smanjenje nabavnih cijena uvoznih proizvoda.

''Poznato je da je Bosna i Hercegovina uvozno orijentirana i uvozi više od 80 posto hrane. Kao zemlja s nedovoljno razvijenom poljoprivredno prehrambenom proizvodnjom BiH ne može utjecati na smanjenje nabavnih cijena uvoznih proizvoda'', kazao je.

Vlada Federacije BiH je, prema preporuci Federalnog ministarstva trgovine, donijela je 17 odluka o mjerama neposredne kontrole cijena i usvojila više od 25  informaciju s prijedlogom zaključaka, koje su se odnosile na cijene životnih namirnica i energenata. Navedene mjere značajno su utjecale na urednu snabdjevenost tržišta u Federaciji BiH.

''Trenutno je na snazi Odluka o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, kojom je propisano da pravne i fizičke osobe koja se bave proizvodnjom, trgovinom na veliko i trgovinom na malo su obvezna utvrditi i primjenjivati marže tako da iste ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31.12.2020. godine. Naglašavam da su se marže na dan 31.12.2020. godine za proizvode iz kantonalne nadležnosti (brašno, kruh i pecivo od brašna žitarica, pasterizirano, homogenizirano i sterilno mlijeko) kretale u rasponu kako su to propisale vlade kantona na preporuku Vlade Federacije BiH i na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine. Datum 31.12.2020. godine određen kao datum koji je prethodio trećem valu i značajnom pogoršanju epidemiološke situacije u Federaciji BiH. Lista osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda koja je sastavni dio Odluke sadrži 17 grupa proizvoda i široko obuhvaća pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode koji su najbitniji za zaštitu životnog standarda i ekonomskih interesa građana u Federaciji BiH. U većim trgovačkim lancima ova Lista obuhvaća preko pet stotina artikala'', objašnjava Vujanović.

Kontrole cijena nafte na benzinskim postajma

Kada je riječ o cijenama nafte i plina važno je istaknuti kako BiH ove energente u potpunosti uvozi. Nakon mjeseca ožujka 2021. godine ponovo je došlo do rasta cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, a uzrok je bila povećana potražnja i odluke zemalja OPEC-a i Rusije o smanjenju proizvodnje sirove nafte. Navedena dinamika cijena sirove nafte utječe i na burzovne kotacije naftnih derivata na referentnim burzama u Mediteranu koje se koriste za formiranje rafinerijskih cijena.

''Analizom Jedinstvenih carinskih isprava (JCI) i drugih relevantnih podataka bitnih za izradu kalkulacije veleprodajne i maloprodajne cijene i sagledavanja obavijesti o promjeni cijena i marži  koje benzinske pumpe dostavljaju ovom Ministarstvu radi evidentiranja, uočeno je da je značajan broj prometnika naftnih derivata u Federaciji BiH imao neopravdano visoke marže. Zbog toga je, na prijedlog ovog Ministarstva, Vlada Federacije BiH donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, koja je na snazi, i kojom je privrednim  društvima  koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata'', kazao je.

Vlada Federacije BiH je na prijedlog ovog ministarstva, zadužila Federalnu upravu za inspekcijske poslove (FUZIP) da prioritetno vrši kontrolu nad formiranjem cijena i marži shodno ovim odlukama.

Mobilna aplikacije FMT FBiH

''Samo tijekom ožujka ove godine, prema sublimiranim rezultatima FUZIP i svih deset kantonalnih inspekcija, izvršeno je 1.155 inspekcijskih nadzora u okviru kojih su konstatirane nepravilnosti za koje će biti izdano 430 prekršajnih naloga s financijskim teretom od 352.800,00 KM. Subjektima kod kojih su uočena blaga odstupanja izdano je 137 rješenja o otklanjanju nedostataka'', kazao je Vujanović.

Posebna pažnja ovog Ministarstva usmjerena je na pravilno i pravovremeno informiranje potrošača o cijenama naftnih derivata na benzinskim postajama u Federaciji BiH. Federalno ministarstvo trgovine ima javno dostupnu mobilnu aplikaciju pod nazivom FMT FBiH oil info za pružanje informacija o cijenama goriva na svim benzinskim postajama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

''Korištenjem mobilne aplikacije FMT FBiH oil info građani imaju sveobuhvatnu i pravovremenu informaciju o trenutnim cijenama na benzinskim postajama u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojih trenutno ima 709, kao i relevantnu informaciju za kupovinu po najnižim cijenama u ponuđenom aktuelnom rasponu, te tako, na najefikasniji način, mogu ostvariti svoje autonomno pravo izbora pri kupovini i značajno osnažiti svoju ulogu na tržištu. Time je realizirana ambicija da građani (vozači) svoju ekonomsku (potrošačku) podršku i povjerenje daju najpovoljnijim, i samim tim, socijalno najodgovornijim prometnicima naftnih derivata'', kazao je.

Prema riječima ministra Vujanovića mobilnu aplikaciju „FMT FBiH oil info“ trenutno ima više od 115.000 korisnika za Android operativni sustav i više od 10.000 korisnika za iOS operativni sustav.

''Zasigurno da je situacija na tržištu i nagli skok cijena naftnih derivata dovoljan razlog za povećan interes građana za korištenje ove mobilne aplikacije 'FMT FBiH oil info', koja u realnom vremenu omogućava pristup svim cijenama goriva na konkretnoj lokaciji. Stoga, možemo zaključiti da je u praksi uvođenje ove mobilne aplikacije pokazalo svoju punu opravdanost u ovim ekonomski veoma zahtjevnim vremenima, te donijelo uštede svima onima koji je koriste'', objašnjava Vujanović.

Kopirati
Drag cursor here to close