Kombinacije

Federacija se gura u provaliju dužničkog ropstva

Gospodarstvo / Flash | 12. 05. 2014. u 07:32 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi izvori financiranja Federacije BiH bit će vjerojatno kombinacija sredstava od emisije trezorskih zapisa, emisije obveznica i neraspoređena dobit u javnim poduzećima, izjavio je ministar financija F BiH Ante Krajina.

Dodao je kako bi rebalans federalnog proračuna za ovu godinu trebalo biti završen za desetak dana nakon stopiranja sedme tranše od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) do kojeg je došlo nakon što je Dom naroda parlamenta BiH odgodio razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH koje se odnose na harmonizaciju stope akciza na duhan i duhanske proizvode.

Sredstva od sedme tranše su uračunata u proračun FBiH za ovu godinu i riječ je o 299 milijuna KM od MMF-a, te još o 46 milijuna KM od Svjetske banke.

"Uputili smo instrukciju proračunskim korisnicima da pokušaju preispitati mogućnost na kojoj bi se poziciji mogla ostvariti ušteda. Ako se dadne uštedjeti, bit će promjena na proračunskim pozicijama. Rebalans će najvjerojatnije biti ne na idućoj, nego na onoj tamo sjednici Vlade", rekao je Krajina Nezavisnim novinama.

Naglasio je da se moraju uraditi promjene u izvorima financiranja nedostajućih sredstava, te da se još ne zna kakvi će biti "gabariti" proračuna.

Krajina je istaknuo kako neće biti kašnjenja u isplati travanjskih sredstava za ratne i neratne invalidnine iza kojih će biti isplaćene neratne invalidnine.

''Jedino bi plaće mogle kasniti koji dan. One se isplaćuju od 15. do 20. u mjesecu, a bit će isplaćene između 20. i 23. ili 24. svibnja", rekao je Krajina.

Ekonomski analitičar Erol Mujanović istaknuo je kako se načinom na koji se radi rebalans odgađaju teže odluke o nametnutoj štednji u javnom sektoru.

"Vidjet ćemo koliko će se naći novca jer će sve ovisiti o tome koliko tržište ima povjerenje u vrijednosne papire koje planiraju emitirati. I dalje se radi o dosta sitnom novcu za razinu potreba koje ima Vlada FBiH. Zato možemo govoriti samo o parcijalnom, privremenom rješenju", dodao je.

Duljko Hasić, ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, kazao je da se kratkoročnim zaduživanjem kakva je emisija trezorskih zapisa pune proračuni bankarskog sektora, dok je s druge strane prisutna kronična nelikvidnost u gospodarstvu, te da se ne čini ništa na rashodovnoj strani proračuna.

"Nema pomaka na racionalizaciji troškova, administrativnih zakupa, službenih vozila. Trebalo je da urade makar novu sistematizaciju zaposlenih, smanje broj. Samo se poseže za trezorskim zapisima i tako se FBiH gura u provaliju dužničkog ropstva s nesagledivim posljedicama", kaže Hasić.

Podsjećamo, nakon propale tranše MMF-a, federalni premijer Nermin Nikšić rekao je kako će njegova vlada učiniti sve da se iznađu sredstva za kakvo-takvo funkcioniranje ovog bh entiteta.

''Nećemo bankrotirati'', rekao je Nikšić dodavši kako je Federacija suočena s dva izbora - ili da rebalansira proračun na način da riješi pitanje nedostajućih prihoda ili da značajno umanji proračunske stavke na rashodovnoj strani.

''Bitno je naglasiti da tako nećemo povećati zaduženje Federacije, ono će ostati u sadašnjim granicama a možda bi, u krajnjem, moglo rezultirati da bude i manje za onaj iznos koji nećemo uzimati od MMF-a te ga nećemo vraćati dodatnom emisijom nego unutarnjom raspodjelom'', rekao je tada Nikšić.

Kopirati
Drag cursor here to close