Vlada Federacije

Federacija planira rast: Usvojeno 14 točaka ekonomskih reformi

Gospodarstvo / Flash | 08. 01. 2016. u 13:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Program ekonomskih reformi Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje 2016-2018. godina usvojen je na 36. sjednici Vlade Federacije BiH, a Federalno ministarstvo financija zaduženo da ga objavi na svojoj web stranici radi javne rasprave (sedam dana), i dostavi Direkciji za ekonomsko planiranje s ciljem pripreme Programa ekonomskih reformi 2016-2018. godina na razini BiH.

Kako je na pres-konferenciji održanoj tijekom sjednice izjavila ministrica financija Jelka Milićević, to je na određeni način pretpristupni ekonomski program za pridruživanje EU.

Planiran je ekonomski rast u FBiH, i to 3,2 posto ove godine, 3,6 posto iduće, a 2018. godine 4,4 posto. Namjera je, također, držati zaduženost pod kontrolom.

Ministrica Milićević navela je 14 zacrtanih reformskih prioriteta u Programu, među njima unapređenje putne i energetske infrastrukture, restrukturiranje željeznica u svrhu ekonomskog rasta, očuvanje stabilnosti financijskog sustava, podršku malim i srednjim poduzećima, uvjete za rast zaposlenosti, reformu obrazovnog i unapređenje sustava socijalne zaštite. 

Ubrzanje prema Europi

Vlada je prihvatila i Preporuke Europske komisije sadržane u Izvještaju za BiH za 2015. godinu. U tom pravcu, kao i u skladu s ciljevima Reformske agende, Federalna vlada je suglasna da u daljnjim reformama u procesu europskih integracija unaprijedi i intenzivira suradnju s vladama županija.

Vlada, također, u potpunosti podržava funkcioniranje demokratskih institucija i donošenje državne strategije reforme javne uprave, kao i strategija na državnoj razini za oblasti energetike, transporta i okoliša, te stvaranje drugih strateških i zakonskih pretpostavki za ubrzani put BiH u procesu europskih integracija.

Oduzimanje kriminalne imovine

U skladu s ključnim nalazima Europske komisije, a u pravcu razvoja efikasnog sustava konfiskacije i upravljanja imovinom, Vlada FBiH u potpunosti podržava osiguravanje svih potrebnih mehanizama i uvjeta za preuzimanje i upravljanje oduzetom imovinom stečenom kaznenim djelima.

Stoga je Vlada opredijeljena za osiguranje svih potrebnih materijalnih, kadrovskih i drugih pretpostavki za što skoriji početak rada Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, kako bi uspješno bio primjenjivan Zakon o oduzimanju imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom.

Vlada Federacije BiH podržala i zastupničke inicijative za donošenje Zakona o turističkim zajednicama i unapređenju turizma u Federaciji BiH i za izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakona o turističkoj djelatnosti.

Promjene u vodnim naknadama

Federalna vlada donijela je i Odluku o dopuni Odluke o visini posebnih vodnih naknada i uskladila je s Uredbom o načinu dodjele prava za vađenje materijala iz vodotoka.

''Ona je sada dopunjena s riječju 'najmanje', kako bi i formalno bilo propisano da visina posebne vodne naknade za vađenje materijala iz vodotoka nije fiksna za postupke po Uredbi koji uključuju uvjete tržišta'', priopćila je Vlada Federacije.

Federalna vlada donijela je i Uredbu o zaštitnom znaku Arhiva Federacije i vrsti, kriterijima i postupku dodjele priznanja u oblasti arhivske djelatnosti na području Federacije BiH. Uredbom je predviđena dodjela Plaketa kralj Tvrtko Prvi Kotromanić, Plaketa Bosanski stećak i Pohvala Arhiva Federacije.

Kupovina Agrokomerca

Vlada FBiH donijela je Odluku o davanju prethodne suglasnosti Razvojnoj banci Federacije BiH za kupovinu nekretnina Agrokomerca d.d. Velika Kladuša na sudskom ročištu. Razvojna banka FBiH je obavezana da, u slučaju da ne bude drugih zainteresiranih kupaca, licitira cijenu od jedne KM, a ukoliko bude drugih kupaca, najviša cijena do koje može licitirati je 15.308.010 KM.

Kredit FEAL-u

Federalna vlada donijela je više odluka o davanju prethodne suglasnosti za dodjelu dijela sredstava iz trajnog revolving fonda kod Union banke gospodarskim društvima za dugoročno financiranje projekata putem kredita za 2015. godinu. Suglasnost je data da „Coniti“ d.o.o. Tešanj i „EM-Oniksu“ d.o.o. Lukavac budu dodijeljena sredstva u iznosu od po 300.000 KM, te „Lafat Komercu“ d.o.o. Kalesija i „FEAL-u“ d.o.o. Široki Brijeg, iznos od po 600.000 KM.

Prihvaćena je Informacija o stanju u elektroenergetskom sektoru Federacije BiH s Prijedlogom mjera, koja će biti proslijeđena Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Ovaj dom Parlamenta FBiH je u nastavku 4. sjednice koja je održana 19.11.2015. godine odlučio održati tematsku sjednicu na temu „Stanje u elektroenergetskom sektoru s prijedlogom mjera.

Prijedlog mjera ima za cilj osiguranje skladnog rada, dugoročnog održivog razvoja i uspješnog poslovanja elektroprivrednih društava, posebno vodeći računa o sigurnosti u proizvodnji i opskrbi kupaca električnom energijom.

Federalna vlada je donijela više kadrovskih odluka i rješenja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close