Anis Ajdinović

Federacija će trebati još inspektora

Gospodarstvo / Flash | 25. 01. 2016. u 10:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Već sada uočavam određene nedostatke u pogledu određenih metodologija u vezi s realizacijom inspekcijskih nadzora, pogotovo u dijelu dugotrajnih pojačanih inspekcijskih kontrola'', izjavio je novoimenovani direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Anis Ajdinović, u intervjuu za Dnevni avaz.

Najavio je poboljšanja u radu ove institucije te dodao kako su akcije koje na terenu provode inspektori usmjerene posebno na poboljšanje poslovnog ambijenta, na suzbijanje rada nacrno, kontrolu goriva i druge inspekcije iz njihove nadležnosti.

''Kroz novi Zakon o radu zakonodavac je kroz normiranje nadležnosti Federacije i županija prepoznao preklapanja inspekcije rada te je jasno podijelio nadležnost, a ova Uprava ispoštovat će odredbe zakona i svoje aktivnosti usmjeriti na izvršenje nadzora u onim društvima u kojima u kapitalu i upravljanju sudjeluje Federacija BiH'', kazao je Ajdinović.

Naveo je kako je u Upravi trenutno uposleno 114 inspektora. S obzirom na potrebu popunjavanja novoformiranog Federalnog inspektorata za hranu te fluktuacije u pogledu umirovljenja i smrtnih slučajeva koje su imali u prethodnom periodu, Uprava će imati potrebe za novim upošljavanjem inspektora.

''Inspekcije moraju stalno i kontinuirano biti na terenu, odnosno bez nekih 'pojačanih inspekcijskih aktivnosti', 'akcija' i slično. Napominjem da ću se u punom kapacitetu angažirati na intenziviranju inspekcijskih aktivnosti u pogledu poboljšanja stanja poslovnog ambijenta u FBiH s akcentom na poduzeća u kojima FBiH ima učešće u kapitalu, te vršenje prioritetnih kontrola iz oblasti inspekcije zaštite okoliša, prometa, zaštite na radu i kontrole radnopravnog statusa, veterinarstva, kontrole izdanih certifikata za izvoz, kontrole farmi i dr. Inspekcije će, također, usmjeriti svoje aktivnosti i na obveznu kontrolu rudnika i opreme u rudnicima, kao i kontrolu sigurnosti proizvoda u maloprodaji, a nadalje će se vršiti i kontrole iz oblasti šumarske i lovne inspekcije'', rekao je, između ostalog, Ajdinović za Dnevni avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close