Lasić

Federacija bi mogla osnovati nove 'Željeznice'

Gospodarstvo / Flash | 20. 04. 2016. u 06:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH nad BH Airlinesom nema više nikakva prava, rekao je za Dnevni avaz Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija Federacije, komentirajući najavu o mogućoj ponovnoj suradnji BH Airlinesa i Turkish Airlinesa.

Lasić je ustvrdio kako nitko u Vladi FBiH niti u Ministarstvu prometa nije protiv dolaska turske firme, naprotiv, ali da je to u ovakvoj situaciji skoro pa nemoguća misija, jer Vlada više ne upravlja BH Airlinesom“ u kojem je pokrenut stečaj.

''Taj novi moment i zainteresiranost Turkish Airlinesa, ako jeste istinit, nije sporan. Ali, mi više ne upravljamo bh. aviokompanijom. To je sada u rukama sudskih organa, jer je pokrenuta procedura stečaja. Svima je poznato u kojoj se dubiozi nalazila ova firma i šta se sve tu događalo'', istaknuo je Lasić.

Zanimanje turske firme za ponovno buđenje BH Airlinesa, prema riječima Lasića, imat će punu podršku Vlade FBiH, ali ne u formi i statusu koji sada ima bh. aviokompanija, ''jer je takva vrsta suradnje neostvariva''.

''Jedino je rješenje da napravimo novu kompaniju s novim bh. predznakom i mi to tako i podržavamo. No, nadamo se i konkretnim potezima. Vjerujem da ova priča o Turkish Airlinesu nije pokrenuta samo na marginama nekih sastanaka i da neće ostati na tome'', rekao je Lasić.

Prokomentirao je i najavu direktora Željeznica FBiH Enesa Džafića da će ova državna firma, bez obzira na pomoć Vlade, uskoro na tračnice pustiti Talgo vlakove koji godinama skupljaju prašinu i ne prometuju bh. prugama.

''Ova nije problem samo za Federaciju. U ovu se priču mora uključiti i država. Željeznice FBiH zaista su u teškoj situaciji. Bez novih sredstava, novog kredita, teško da se ovo sve može ostvariti. S druge strane, Federacija ovisi o željeznici. Ako željeznice stanu, sve će stati. Moramo naći rješenje za ovu firmu'', kazao je Lasić.

Ocijenio je, kada su u pitanju Željeznice FBiH, da je tražio od Vlade i Parlamenta FBiH održavanje tematske sjednice kako bi se neke stvari u ovoj firmi riješile, posebno nagomilani problemi. No, naglašava da od sjednice za sada nema ništa, jer su se mnogi na taj zahtjev oglušili.

Kopirati
Drag cursor here to close