Upozorenje

Europu čekaju socijalni nemiri?

Georgieva je napomenula da je globalna ekonomija imala dva uzastopna šoka…
Gospodarstvo / Flash | 15. 09. 2022. u 10:56 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oštra zima i energetska kriza mogu izazvati socijalne nemire u Europi, izjavila je u srijedu predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.

"Svakako postoji strah od recesije u nekim zemljama, ili čak i ako nije recesija, da će se ove zime osjećati kao recesija", rekla je Georgieva tijekom obraćanja na predavanju o centralnom bankarstvu održanom u Washingtonu.

"A ako majka priroda odluči da ne surađuje, a zima je zapravo oštra, to bi moglo dovesti do nekih društvenih nemira", rekla je čelnica MMF-a.

Georgieva je napomenula da je globalna ekonomija imala dva uzastopna šoka - pandemiju koronavirusa i rat Rusije protiv Ukrajine koji je doveo do "užasnih" ekonomskih posljedica za te zemlje i Europu i izazvao strah od recesije.

Ona je dodala da Europska centralna banka mora izbalansirati svoju monetarnu politiku kako bi se borila protiv inflacije, istovremeno zauzimajući stav da "održi ekonomiju".

MMF je u srpnju revidirao svoju prognozu rasta za eurozonu za 0,2 procentna poena na 2,6 posto ove godine i za 1,1 procentni poen na 1,2 posto sljedeće godine, zbog rata i pooštrenih financijskih uvjeta.

Kopirati
Drag cursor here to close