AFET

Europski parlament poziva BiH na očuvanje tradicionalne trgovinske razmjene sa Hrvatskom

Gospodarstvo / Flash | 23. 01. 2014. u 11:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta (AFET) podržao je ovaj tjedan većinom glasova amandman hrvatskog zastupnika Tonina Picule u kojem se poziva Bosnu i Hercegovinu na prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u korist očuvanja tradicionalnog opsega dosadašnje trgovine između zemalja članica Europske unije i CEFTA-e, priopćeno je iz Piculina ureda.

Time se taj amandman našao u godišnjem Izvješću o napretku Bosne i Hercegovine o kojem je Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta glasovao u utorak, a čija se konačna potvrda očekuje na sljedećem plenarnom zasjedanju u Strasbourgu 6. veljače.

U priopćenju se podsjeća da je zastupnik Picula još u kolovozu prošle godine uputio pitanje Europskoj komisiji kao službenom pregovaraču, vezano uz očuvanje tradicionalnog opsega trgovine sa zemljama članicama CEFTA-e nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

U svom odgovoru povjerenik za trgovinu Karel De Gucht naglasio je kako je Komisija odlučna u provedbi prilagodbe kako bi se osigurao nastavak tradicionalnog tijeka trgovanja između Hrvatske i njezinih prijašnjih partnera iz CEFTA-e.

Hrvatska je pristupanjem Europskoj uniji privremeno izgubila pravo na povlaštene carine i uvjete za izvoz u zemlje članice CEFTA-e. Tom su odredbom najviše pogođene domaća prehrambena i poljoprivredna industrija koje na to tržište izvoze 45 posto svoje ukupne proizvodnje.

Srbija već pregovara s Europskom komisijom o prilagodbi tarifa pa je Europski parlament u utorak pozvao Bosnu i Hercegovinu da učini isto, što se posebice odnosi na tarife poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Kopirati
Drag cursor here to close