Potencijalna nestašica

Europska komisija upozorava: EU mora proizvoditi više antibiotika

Zaključak se temelji na podacima o ponudi i potrošnji amoksicilina, amoksicilin/klavulanske kiseline, penicilina V, azitromicina, klaritromicina, ceftriaksona, cefotaksima i piperacilin-tazobaktama.
Gospodarstvo / Flash | 18. 07. 2023. u 13:16 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija mora prije zime povećati proizvodnju ključnih antibiotika i razboritije ih trošiti kako bi spriječila nestašicu, upozorila je Europska komisija.

Bude li potražnja ove zime slična prosjeku u prethodnim godinama, podaci upućuju na zaključak da će ponuda oralnih formulacija ključnih antibiotika za respiratorne infekcije pokriti potrošnju, objavila je Komisija u ponedjeljak.

Zaključak se temelji na podacima o ponudi i potrošnji amoksicilina, amoksicilin/klavulanske kiseline, penicilina V, azitromicina, klaritromicina, ceftriaksona, cefotaksima i piperacilin-tazobaktama.

Spriječiti potencijalnu nestašicu

Europska agencija za lijekove (EMA) i Agencija za spremnost i reakciju u zdravstvenoj krizi (HERA) nastavit će istodobno suradnju s nadležnim tijelima na jačanju mjera kojima bi se pojačala opskrba skupinom intravenoznih antibiotika, dodaje se. 

"Ključno je da odmah poduzmemo mjere kako bismo se pripremili za zimu i spriječili potencijalnu nestašicu antibiotskih lijekova", rekla je povjerenica EU-a za zdravstvo Stella Kyriakides.

Farmacetuske kompanije imaju dovoljno vremena za povećavanje kapaciteta

Pravodobne pripreme prije početka jeseni osigurat će farmaceutskim kompanijama dovoljno vremena za povećanje kapaciteta i za podmirivanje potražnje, ističu u Komisiji.

Prioritet su antibiotici koji se koriste za liječenje respiratornih infekcija, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close