Strmokliz

Euro nastavlja pad

Gospodarstvo / Flash | 11. 12. 2016. u 16:35 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tečaj eura je na svjetskim valutnim tržištima ovaj tjedan oštro pao, nakon što je Europska središnja banka (ECB) produžila program kupovine imovine na duži period nego što se očekivalo.

Tečaj  eura prema dolaru potonuo je jedan posto, na 1,056 američkih dolara, pa je ponovo krenuo prema najnižoj vrijednosti od ožujka prošle godine.

Američka valuta ojačala je i u odnosu na japansku, pa je cijena dolara skočila 1,6 posto na 115,35 jena, najviši nivo od veljače.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je oko 0,4 posto, pa je ponovo krenuo prema najvišoj vrijednosti od 2003. godine, dostignutoj prije oko deset dana.

Tečaj  eura oštro je pao u četvrtak, nakon što su čelnici ECB-a odlučili da produže program kupovine imovine do kraja naredne godine, dok je prvobitno bila planirana primjena tog programa do ožujka.

Iako je ECB smanjio iznos mjesečnih kupovina obveznica na 60 milijardi eura sa 80 milijardi koliko trenutno iznose, produženje roka primjene tog programa pokazalo je da će ECB voditi labavu monetarnu politiku duže nego što se očekivalo.

Tržišta su bila donekle iznenađena, s obzirom da su očekivala da će ECB primjenu programa produžiti za još šest mjeseci, a da će iznos mjesečnih kupovina ostati nepromijenjen na 80 milijardi eura, prenosi portal cdm.me.

Stoga se euro našao pod pritiskom. Tim prije što su čelnici ECB-a poručili da će, ako bude potrebno, ponovo povećati iznose kupovine obveznica.

Kopirati
Drag cursor here to close