Investicijski grant

EU osigurala grant od 4,4 milijuna eura za projekt vodoopskrbe općine Čapljina

Gospodarstvo / Flash | 01. 04. 2014. u 12:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija (EU) osigurala je investicijski grant u iznosu od 4,4 milijuna eura za realizaciju projekta vodoopskrbe, odnosno izgradnje i modernizacije vodovodne mreže na području Čapljine.

Tim povodom, Ugovor o investicijskom grantu EU za projekt "Vodoopskrba Čapljina" danas su u Sarajevu potpisali zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Nikola Špirić i direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Libor Krkoška, te Mario Čolić, direktor Javnog preduzeća "Komunalno" Čapljina.

Direktor Ureda EBRD-a u BiH Libor Krkoška izjavio je nakon potpisivanja spomenutog ugovora da ovaj čin predstavlja još jedan primjer dobre suradnje s vlastima u BiH i Izaslanstvom EU u BiH, te iskazao zahvalnost Europskoj uniji koja je iz sredstava IPA fonda osigurala grant za spomenuti projekt.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Nikola Špirić podsjetio je da se na projektu vodoopskrbe u Čapljini radi već nekoliko godina te da je u travnju 2012. godine potpisan Ugovor o kreditu s EBRD-om u vrijednosti od pet milijuna eura koji stupa na snagu nakon današnjeg potpisivanja ugovora o grantu iz IPA državnog programa 2010.

Iskazao je zahvalnost Izaslanstvu EU u BiH, koja je uz pomoć EBRD-a osigurala spomenuti grant od 4,4 milijuna eura, ali i povoljna kreditna sredstva od pet milijuna eura iz IPA programa, kao i vladama Italije, Češke i Španjolske za financijsku podršku u sklopu istog projekta (tehnička pomoć od 700.000 eura).

Zahvalnost Europskoj uniji i EBRD-u iskazao je i direktor JP "Komunalno" Čapljina Mario Čolić, naglašavajući da će realizacijom ovog projekta biti zaokružen sustav vodoopskrbe na području općine Čapljina, te se osigurati voda za značajan broj stanovnika, odnosno proširenje mogućnosti vodoopskrbe za općinu Stolac, uključujući Dubravsku visoravan, te lokalitete Trebižata, Zvirovića i Prćavaca.

Odgovarajući na novinarske upite u vezi s daljnim projektima i saradnji s EBRD-om, ministar Špirić je kazao da se diljem BiH realiziraju slični projekti te da EBRD snažno podržava infrastrukturne i projekte razvoja malih i srednjih poduzeća, od lokalne i državne do regionalne razine.

Na upite novinara u vezi s dosadašnjim i budućim projektima u BiH, direktor Ureda EBRD-a u BiH Libor Krkoška je odgovorio da je samo u prošloj 2013. potpisano 18 sporazuma u vrijednosti višoj od 200 milijuna eura, te izrazio očekivanje da će u ovoj godini biti potpisano 15 novih sporazuma.

Ceremoniji potpisivanja spomenutog dokumenta nazočili su predstavnici Izaslanstva EU u BiH, te općinski čelnici Čapljine.

Kopirati
Drag cursor here to close