(Po)teškoće

Erjavec: Slovenija zbog Južnog toka neće imati veće štete, plina će biti dovoljno

Gospodarstvo / Flash | 10. 12. 2014. u 16:22 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu da Slovenija neće pretrpjeti veću štetu nakon odluke Rusije da ne ide u gradnju Južnog toka.

Opskrba plinom u Sloveniji zbog toga nije niti će biti ugrožena, a neće biti ni veće materijalne štete jer su se dosadašnji troškovi u Sloveniji vezani uz gradnju plinovoda uglavnom odnosili na dobivanje potrebnih dozvola za gradnju, kazao je Erjavec na sjednici vanjskopolitičkog odbora u parlamentu.

No Sloveniju je, po Erjavčevim riječima, izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina o odustajanju od Južnog toka, koju je dao prilikom posjeta Turskoj, svejedno iznenadila, pa je tražila i službene informacije od Rusije koje još nije dobila.

Erjavec očekuje da će više informacija o tome dobiti od ruskog ministra za veze i masovne komunikacije Nikolaja Nikiforova s kojima će se idućeg tjedna sastati u Ljubljani, na redovnom i unaprijed dogovorenom sastanku međudržavnog povjerenstva za slovensko-rusku gospodarsku suradnju.

Slovenski krak Južnog toka planirao se u dužini od 266 kilometara, od granice s Mađarskom do granice s Italijom, a računalo se da će u taj dio trase biti angažirano sredstava u visini jedne milijarde eura.

Erjavec je parlamentarnim zastupnicima rekao kako smatra da su odustajanju Rusije od Južnog toka doprinijeli zahtjevi Europske komisije po kojima je planirani plinovod trebalo harmonizirati s europskom legislativom i energetskim paketom, ali i financijski aspekti te gospodarske teškoće Rusije, vezane uz pad cijena nafte na svjetskom tržištu i deprecijaciju ruskog rublja.

Kopirati
Drag cursor here to close