Dugovanja

Energopetrol odlazi u stečaj?

Gospodarstvo / Flash | 12. 06. 2017. u 09:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije zatražila je od Energopetrola da dostavi plan stabilizacije poslovanja, s obzirom na činjenicu da kompanija, koja je u većinskom vlasništvu zagrebačke INA-e, nastavlja gomilati gubitke ali i dugove, potvrdila je za Dnevni avaz Aida Soko, savjetnica premijera Federacije Fadila Novalića, koja je zadužena za razgovore s predstavnicima INA-e. 

Naime, prošle je godine Energopetrol imao gubitke od 9,5 milijuna KM čime je akumulirani gubitak dostigao iznos od 209 milijuna maraka. Osim enormnih gubitaka, problem Energopetrola su i veliki dugovi i to uglavnom prema matičnoj kompaniji, INA-i.

Soko je potvrdila da je evidentno da je Energopetrol prezadužen, te da su gubici iznad visine kapitala veći od 120 milijuna maraka.

Prema njezinim riječima, kako stvari stoje, nije isključena ni opcija da Energopetrol završi u stečaju, upravo zbog prezaduženosti.

No, tu odluku mora donijeti INA, kojoj Energopetrol najviše duguje.

''Mi od INA-e tražimo da nam predloži način na koji to misli riješiti, kako da pokrije gubitke. Nas kao Vladu prvenstveno zanima zadržavanje radnih mjesta. Čekat ćemo Skupštinu, koja je zakazana za 23. lipnja, kako bismo vidjeli što će biti s firmom'', istaknula je Soko.

Rekla je kako Energopetrol izmiruje obveze prema radnicima, ali da pravi gubitke zbog novih i starih kredita. Osim toga, problem su i tužbe radnika.

''Upravo je to razlog što smo tražili plan stabilizacije poslovanja i način pokrivanja gubitaka. Mi tražimo rješenje za nešto što je održivo. To očekujemo već do kraja mjeseca i na bazi tih podataka ćemo razgovarati'', rekla je Soko.

Inače, INA, koja je vlasnica 67 posto dionica Energopetrola, uputila je ranije pismo namjere Vladi Federacije u kojem traži preuzimanje i udjela od 22 posto čiji je vlasnik FBiH. Soko kaže da ovo pismo nije obvezujuće, odnosno da će kod privatizacije Vladinog udjela biti raspisan tender.

Kopirati
Drag cursor here to close