Tržište Crne Afrike

Energoinvest uspješno realizira projekt u Kongu

Gospodarstvo / Flash | 16. 03. 2015. u 13:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Energoinvest d.d. Sarajevo uspješno realizira projekt instalacije i puštanja u rad telekomunikacijske i radio opreme u Africi, u Kongu. Investitor projekta je Svjetska banka, a krajnji kupac SNEL - Elektroprivreda Konga. Radi se o projektu od nacionalnog značaja za elektrifikaciju i uvezivanje udaljenih regija i gradova u toj afričkoj zemlji.

''Projekte tog tipa Energoinvestov sektor Inženjering za informacione i telekomunikacijske tehnologije (IKT) već je uspješno realizirao u razdoblju 2008. - 2014. na tradicionalnim našim tržištima Libije i Kosova, te trenutno realizira slične u Alžiru i Albaniji'', priopćio je Odjel za odnose s javnošću Energoinvesta. Otvaranjem tržišta tzv. Crne Afrike proširen je biznis na još jedno važno tržište i regiju u kojoj imamo trenutno najveći trend ulaganja u eleketroenergetski sektor.

Značajno da se radi o projektu tipa „ključ u ruke“, s jedne strane logistički jako izazovnom, a s druge strane multidisciplinarnom i kombiniranom projektu izgradnje telekomunikacijskih, radio sustava, sustava besprekidnog napajanja i alternativnog napajanja solarnim panelima, CCTV, alarmni i protupožarnih sustava, te finalne realizacije daljinskog upravljanja i prijenosa signala po energetskim vodovima.

Ukupna vrijednost projekta i radova koje Energoinvest d.d. realizira trenutno u Kongu je više od 2.000.000 eura. Realizacija tog projekta podrazumijevala je prethodnu isporuku i realizaciju 2.200 kilometara optičkog kabla za predmetnu dalekovodnu liniju između prijestolnice Kinshase i Lubumbashija, koju je realizirao Energoinvestov sektor Inženjering za dalekovode, tijekom 2012. i 2013.

Kako bi bio omogućen prijenos signala i upravljanje elektroenergetskog sustava u Kongu, Energoinvestov IKT realizira duž cjelokupne linije telekomunikacijski sustav na ukupno 25 stanica, 7 regeneratorskog tipa, od kojih su 3 regeneratora u najnepristupačnijim dijelovima zemlje bez postojećih putnih komunikacija, tako da se oprema dijelom dostavlja i helikopterskim, kao i aviotransportom.

''Važno je napomenuti da se radi o afričkoj državi s velikom površinom i populacijom od više od 80 milijuna stanovnika, s jednom od najlošijih putnih komunikacija i elektroenergetskim sustavom u svijetu. Osim zahtjevnog i teškog terena, realizaciju otežavaju klimatski uvjeti i subtropske bolesti. U kontekstu logističkih izazova važno je spomenuti da transport opreme u kišnoj sezoni na udaljenostima između stanica od 250 - 500 kilometara traje između 7 i 15 dana, što predstavlja ogroman izazov za ljudstvo i angažirani vozni park. Radovi se odvijaju planiranom dinamikom i očekujemo da će projekt biti realiziran u roku. Na terenu radi više od 30 ljudi, desetak bh. građana, predstavnika bh. kompanija, šest podizvođača, te predstavnici investitora'', navodi se u priopćenju.

Energoinvest d.d. Sarajevo, kao europska kompanija, nastupa sa podizvođačima, a realizaciju projekta dodatno usložnjava činjenica da Bosna i Hercegovina u Kongu nema diplomatsko predstavništvo. Koliko je taj projekt značajan za Kongo, govori činjenica da struja za javnu upotrebu u velikom broju gradova dolazi jednom tjedno i da je samim tim i potreba za osvjetljenjem ogromna.

''Energoinvest d.d. Sarajevo tim poslom dobiva još jednu značajnu svjetsku referencu, otvara mogućnosti za nastup na novim tržištima, te još jednom potvrđuje svoju reputaciju i brend u ovom dijelu svijeta. Vezano za širenje poslovanja Energoinvest d.d. na području Crne Afrike zanimljiva je činjenica da Energoinvest d.d., osim spomenutih referenci i svjetske ekpertize u domenu telekomunikacija, slične projekte do sada „nije mogao“ realizirati u vlastitoj državi'', priopćio je Odjel za odnose s javnošću Energoinvesta.

Kopirati
Drag cursor here to close