plinska kriza

Energetski sektor u BiH u kritičnom stanju

Gospodarstvo / Flash | 25. 02. 2015. u 09:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Energetski sektor u BiH u kritičnom je stanju! Nedostaje mu odgovarajući pravni okvir, čije se usvajanje od bh. vlasti već duže traži. Sve to pridonosi svojevrsnoj plinskoj krizi koja je na sceni, a zbog koje trpe bh. građani, upozorio je u intervjuu za "Dnevni avaz" direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač.

On će danas doputovati u BiH kako bi o pitanjima, čije rješavanje više ne može čekati, razgovarao s članovima Državnog parlamenta.

Bosna i Hercegovina imala je posljednji rok do siječnja ove godine da konačno počne s ispunjavanjem obaveza, inače će biti podvrgnuta sankcijama. Kopač, međutim, u ovom trenutku još ne želi govoriti o sankcijama.

''Četiri mjeseca nakon izbora zaista nije bilo nikakvog napretka. Podsjetit ću vas da je BiH u studenom 2014. godine jedva izbjegla sankcije na sjednici Ministarskog vijeća EZ-a zbog neispunjavanja obaveza iz plinskog sektora. Ponavljam, najhitniji prioritet i dalje je isti, donošenje pravnog okvira u sektoru plina u skladu s Trećim energetskim paketom, a time i privođenje kraju postojećeg spora EZ-a protiv BiH'', rekao je Kopač za "Avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close