Energetski kapaciteti

Elektroprivreda HZHB i HEP potpisali sporazum o suradnji

Gospodarstvo / Flash | 27. 10. 2016. u 10:26 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (Elektroprivreda HZBH) potpisale su sporazum o poslovnoj suradnji s ciljem njezina unaprjeđenja i zajedničkih ulaganja u nove energetske kapacitete u regiji, izvijestili su u četvrtak iz HEP-a.

Sporazum o poslovnoj suradnji, kako se navodi, temelj je za sve buduće zajedničke projekte HEP-a i Elektroprivrede HZHB, posebno realizaciju projekata obnovljivih izvora energije s fokusom na hidroelektrane, vjetroelektrane i sunčeve elektrane, uz analizu mogućnosti skladištenja energije, piše Hina.

HEP će nastaviti prenositi svoja iskustva u otvaranju tržišta, restrukturiranju i prilagodbi tržišnim okolnostima, razdvajanju reguliranih od tržišnih djelatnosti te prilagodi sve strožim uvjetima zaštite okoliša i prirode te gospodarenja vodama.

Dvije će elektroprivrede također razmjenjivati iskustva i znanja u razvoju i planiranju distribucijske mreže u okolnostima prihvata sve većeg broja distribuiranih izvora i uvođenja naprednih mreža. Važno područje suradnje bit će i upravljanje projektima i programima energetske učinkovitosti.

Primjena sporazuma, kako se navodi, omogućit će objema tvrtkama povećanje snage, efikasnosti i fleksibilnosti vlastitih proizvodnih portfelja, jačanje tržišne pozicije na domaćim i susjednim tržištima i općenito podizanje razine poslovne učinkovitosti i vrijednosti tvrtke.

Sporazum su potpisali predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić i generalni direktor Elektroprivrede HZHB Marinko Gilja.

"Naše su se dvije elektroprivrede u bliskoj povijesti suočavale sa sličnim izazovima, obje s ciljem da uvijek, pa i u najtežim okolnostima budu pouzdan oslonac gospodarskom okružju u kojem posluju", kazao je Jukić.

Poručio je i kako je HEP, kao tvrtka koja je prošla značajan put u primjeni pravila Europske unije i otvaranju tržišta, spremni to svoje iskustvo podijeliti sa susjedima.

Elektroprivreda HZHB je jedno od tri javna elektroenergetska poduzeća u Bosni i Hercegovini koje se bavi proizvodnjom, distribucijom, opskrbom i trgovinom električnom energijom, a uspješna suradnja HEP-om traje više od 20 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close