Andy McGuffie

Ekonomija u BiH nema alternativu, bez obzira na trenutni fokus političara

Gospodarstvo / Flash | 14. 05. 2015. u 12:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasnogovornik Izaslanstva Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Andy McGuffie izjavio je danas za da ekonomija i stvaranje bolje gospodarske klime u BiH nemaju alternativu i "morat će se rješavati bez obzira na to što su u fokusu neka druga politička pitanja".

‘’Ekonomija i gospodarstvo se ne mogu izbjeći jer su dio svakodnevnog života. Ekonomija nužno postavlja neka pitanja koja traže odgovor’’, naglasio je McGuffie. Bez obzira na to šta je trenutno fokus političara, kako je kazao, ekonomija je pitanje koje će se morati rješavati ne samo zbog dobrobiti građana u BiH, već i zbog kretanja BiH na putu ka EU.

‘’Jednog dana morat ćete ispuniti standarde EU, a to nećete moći bez rješavanja tih pitanja’’, rekao je McGuffie. Uvjeren je da postoji spremnost predstavnika vlasti na svim razinama u BiH da rade na ekonomskim pitanjima te podsjetio da je nedavno na Jahorini održan sastanak entitetskih premijera i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a kojem je prisustvovao i šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, koji je naglasio da se čini da postoji snažna spremnost svih strana da se shvati značaj reformi.

Glasnogovornik Izaslanstva EU u BiH je podsjetio i da dokument Sporazum za rast i zapošljavanje predstavlja iscrpnu analizu ekonomske situacije te da sadrži šest preporuka, a na vlastima na svim razinama je da izrade politike i odluče u kojem pravcu će ići ekonomija ove zemlje.

‘’Taj dokument predstavlja i pokušaj EU da omogući jednu platformu za razgovor o ekonomskoj situaciji te pomogne vlastima da idu u boljem pravcu, naročito zbog sadašnje sitiacije koju karakterizira visokoa stopa nezaposlenosti, posebno mladih, te problemi s kojima se susreću poduzeća...Korist za građane bi trebala biti bolja poslovna klima, odnosno gospodarski ambijent u kojem će se poduzeća moći lakše osnivati te raditi, kao i bolja klima za domaće i strane investicije te bolje određena socijalna davanja na osnovu stvarnih potreba ‘’, naglasio je McGuffie.

Tijekom svibnja i lipnja, u 15 gradova širom Bosne i Hercegovine planirana je realizacija inicijative Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini (EUSR), s ciljem promocije javne rasprave o socio-ekonomskim reformama. Inicijativa je proistekla iz Sporazuma za rast i zapošljavanje, koji je objavljen u srpnju 2014. godine te poziva na izradu reformskog programa za Bosnu i Hercegovinu u Zaključcima Vijeća Europske unije iz prosinca 2014. godine.

Sadržaj Sporazuma za rast i zapošljavanje reflektuje viziju ljudi koji žele vidjeti bolju kvalitetu života u BiH, više radnih mjesta, povećanje ulaganja i bolje perspektive za mlade i sve građane ove zemlje.

Mediji i novinari imaju vrlo važnu ulogu u približavanju pitanja Sporazuma bosanskohercegovačkoj javnosti i boljem razumijevanju potrebnih socio-ekonomskih reformi. McGuffie je zaključio da stoga Ured specijalnog predstavnika EU u BiH organizira niz brifinga za medije širom zemlje, u Banjoj Luci, Sarajevu, Zenici, Tuzli, Bijeljini i Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close