Posao zaustavljen

EIB provjerava natječaje za izgradnju dionice autoceste između Zvirovića i Počitelja

Gospodarstvo / Flash | 16. 01. 2017. u 08:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska investicijska banka (EIB) u petak je okončala proceduru provjere provedenoga natječaja oko dodjele poslova za izgradnju dionice autoceste između Zvirovića i Počitelja, što uključuje i izgradnju mosta preko Neretve, piše Večernji list.

EIB će sljedećih tjedana o toj analizi upoznati vlasti Federacije BiH. Potpisivanje ugovora i cijeli posao je zaustavljen, iako je kompanijama Euroasfalt i Strabag povjerenstvo, koje je vrednovalo radove, dodijelilo posao zanemarujući prigovore.

Naime, širokobriješka kompanija Hering, kao i Viadukt, imali su povoljniju ponudu za izgradnju autoceste, uključujući i most preko rijeke Neretve u dužini gotovo jednoga kilometra. Umjesto konzorcija Hering - Konstruktor, posao je dodijeljen sarajevsko-austrijskom konzorciju.

Podsjećamo, zamjenik ministra prometa i veza BiH Saša Dalipagić (HDZ BiH) izrazio je u nedavno sumnju da zahvaljujući zloporabama dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Javnom poduzeću Autoceste Federacije BiH hrvatsko-bosanskohercegovački konzorcij kojega čine Vijadukt iz Zagreba i Hering iz Širokog Brijega nije izabran za izvođača radova najvećeg mosta na koridoru Vc kod Počitelja preko rijeke Neretve iako je ovaj konzorcij od suparnika bio jeftiniji za čak 14 milijuna eura.

U priopćenju dostavljenom medijima nakon međusobnih optužaba čelnika bošnjačkih stranaka Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) navedeno je više primjera diskriminacije većinskih hrvatskih područja na kojima se ne gradi autocesta.

Istaknuta je poddionica autoceste na koridoru Vc između Zvirovića i Počitelja na jugu zemlje koja obuhvaća i izgradnju mosta kod Počitelja preko rijeke Neretve, prenosi Hina. Zamjenik državnog ministra prometa i veza Saša Dalipagić istaknuo je donedavnog direktora Javnog poduzeća Autoceste FBiH Jasmina Buču izravno odgovornim za sklapanje sumnjivih ugovora i favoriziranje sarajevskog Euroasfalta i Strabaga iz Austrije.

Kopirati
Drag cursor here to close