infrastruktura

Dva desetljeća čekanja na brzu cestu od Lašve ka Donjem Vakufu

Gospodarstvo / Flash | 22. 02. 2016. u 07:27 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dionica magistralnog puta M-5 od Lašve do Travnika, prema mjerenjima, jedan je od najopterećenijih putnih pravaca u državi. Loša putna infrastruktura razlog je sporog razvoja gospodarstvai, zašto ne reći, sve češćeg odlaska s ovih prostora, objavila je Federalna televizija.

Oko dva desetljeća čeka se projekt brze ceste od Lašve do Donjeg Vakufa i Jajca, čija realizacija nikako da počne.

U planu razvoja autocesta i brzih cesta, istina, našla se i ova od Lašve, koja bi se trebala graditi na principu koncesije. To praktično podrazumijeva isključivo ekonomsku isplativost. Stručnjaci podsjećaju da ekonomsku isplativost nema ni autocesta na koridoru 5C, ali se ovdje radi i o ispravnoj politici razvoja putova. Pa bi bilo logično tako planirati i gradnju ove brze ceste.

"Jako bi bilo važno tu cestu raditi iz sredstava države, budžeta. To je brži i sigurniji način i ne zahtijeva isključivo ekonomsku opravdanost nego, jednostavno, potrebu stanovništva", smatra direktor direkcije za putove SBŽ-a Sulejman Bečirević.

Mnogi su spremni ustvrditi i da se radi o svojevrsnoj diskriminaciji nešto više od 250.000 stanovnika Srednjobosanske županije, koji zasad nemaju ni kilometra brze ceste. A samo u prošloj godini pri registraciji vozila za magistralne, regionalne i lokalne ceste izdvojili su blizu pet milijuna maraka. Tu su još i sredstva na osnovu prihoda od nafte i naftnih derivata.

I to nije sve, po tom osnovu ova županija na račun autocesta godišnje uplati šest milijuna maraka. A brza cesta i dalje je samo u planovima i strategijama.

Kopirati
Drag cursor here to close