Čestitka

Dužnosnici čestitali Praznik rada onima koji imaju sreću da su zaposleni

Gospodarstvo / Flash | 01. 05. 2015. u 06:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara uputio je prigodne riječi svim stanovnicima Federacije BiH u povodu 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada.

U svom obraćanju, predsjednik Čavara upozorava na to kako danas, nažalost, u teškim socijalno-ekonomskim uvjetima, većina uposlenih nema osnovna prava iz radnog odnosa, a većina građana ne može ostvariti osnovno pravo na rad.

"Radnička prava, socijalna pravda i solidarnost još uvijek su društveni ideali za koje se moramo radom izboriti.

Institucije vlasti, u suradnji s predstavnicima sindikata i poslodavaca, dužne su pridonijeti poboljšanju ukupnog socijalno-ekonomskog položaja svakog građanina FBiH.

Pokažimo složnost i ustrajnost u želji za pozitivnim promjenama u svrhu ostvarivanja boljih uvjeta rada, zaštite interesa radnika i ukupnog društvenog napretka", stoji u obraćanju predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH čestitao 1. svibanj

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić čestitao je danas građanima BiH Međunarodni praznik rada - 1. svibanj, požalivši im da ga provedu u zdravlju i miru sa svojim obiteljima i prijateljima.

''Ovaj praznik afirmira rad i solidarnost i zbog toga, u cilju unapređenja ekonomskog razvoja i poboljšanja standard zajedno moramo raditi na stvaranju boljeg i prosperitetnijeg društva u kojem će radnici živjeti od vlastitog rada i u kojem će se poštovati interes svih koji rade za dobrobit BiH'', kaže se u prvosvibanjskoj čestitki predsjedavajućeg VMBiH.

Čubrilović: Poštovati prava radnika

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović uputio je čestitku povodom Prvog svibanja, Međunarodnog praznika rada, radnicima, sindikalnim organizacijama, udruženjima i svim građanima, naglašavajući da je neophodno potpuno poštovati zakone i druge akte koji reguliraju pitanje rada, ostvarivanje i zaštitu prava radnika.

Čubrilović je istakao je da je obilježavanje Međunarodnog praznika rada prilika da se posebno ukaže na poštivanje svih prava radnika, u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima, kao i njihovo pravo da se udružuju i zajednički djeluju, u cilju poboljšanja materijalnog i općeg položaja radnika.

Također, on je podsjetio da je predstavnicima sindikata u RS omogućeno sudjelovanje u radu skupštinskih radnih tijela, da prisustvuju sjednicama Narodne skupštine i da se, po potrebi i u skladu sa procedurama, obrate narodnim zastupnicima.

Naglasio je i da je Narodna skupština otvorena za suradnju sa svim legitimnim predstavnicima sindikata i da će posebnu pažnju posvetiti afirmiranju prava radnika, stvaranju povoljnijih uvjeta za razvoj proizvodnog sektora, zapošljavanju i socijalnom zbrinjavanju radnika.

Čubrilović je pozvao sve organe i institucije u Republici Srpskoj na odgovorniji odnos prema poštivanju prava radnika i poboljšanju njihovog položaja i uslova života, ne umanjujući značaj i prava poslodavaca i vlasnika poduzeća koji nastoje da se razvijaju i pozitivno posluju.

NSRZB uputio čestitku u povodu međunarodnog praznika rada

U povodu Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja Narodna stranka Radom za boljitak uputila je čestitku svima onima koji imaju tu sreću da su zaposleni.

Iz spomenute stranke navode da, s obzirom na to da u Bosni i Hercegovini ima više od pola milijuna nezaposlenih, odnosno oko 45 posto nezaposlenih od ukupnog broja radno sposobnog stanovništva, skoro i nema razloga za proslavu Međunarodnog dana rada.

"Svim onima koji imaju tu sreću da su zaposleni od srca čestitamo i želimo da praznik rada provedu u lijepim trenucima odmora, ali isto tako im želimo da ubuduće od onih koji su odgovorni za njihova radnička prava počnu uživati bolji status, da imaju bolje i sigurnije plaće, bolje radno vrijeme i da ih poslodavci poštuju kao radnike", stoji u priopćenju Narodne stranke Radom za boljitak.

Iz te stranke pozivaju novu vlast da u svom mandatu počne raditi na ispunjenju svojih obećanja, da poboljša uvjete rada za sve zaposlene te da enormno smanji stopu nezaposlenog stanovništva razvijanjem gospodarstva i poljoprivrede i stvaranjem uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta u BiH.

Prvosvibanjska čestitka premijera Federacije BiH Fadila Novalića

Povodom 1. svibanja - Međunarodnog praznika rada, premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, uime Vlade Federacije BiH i u svoje osobno, uputio čestitku, u kojoj se kaže:

„Ovaj praznik obilježavamo u znak zahvalnosti i sjećanja ne sve one koji su se borili za dostojanstvo radnika, te kao znak civilizacijske vrijednosti da svi imaju pravo raditi i živjeti od svog rada.

Svjesna da su prava radnika u Bosni i Hercegovini narušena, Vlada Federacije BiH, kroz stalne kontakte s njihovim predstavnicima, nastoji pronaći najbolja rješenja za radničke probleme.

To nije lak zadatak, ali od njegovog rješenja nećemo odustati. Istovremeno, Vlada FBiH nastoji poboljšati poslovno okruženje koje će privući investitore i, na taj način, povećati broj radnih mjesta i onih koji žive od svog rada.

To nije moguće odmah uraditi, ali će do rješenja biti lakše doći ukoliko svi -Vlada, sindikati i poslodavci - budemo radili u istom cilju. Iskreno želim da ovaj praznik provedete u dobrom raspoloženju i da vam donese uvjerenje da jedino svi zajedno možemo doći do rješenja koja će donijeti bolji život za sve u Bosni i Hercegovini“, kaže se u prvosvibanjskoj čestitki premijera Novalića, prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close