MMF

Država posuđuje 200 milijuna eura da plaće državnih službenika budu na vrijeme

Gospodarstvo / Flash | 05. 11. 2013. u 14:01 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Domaće vlasti sutra će ponovno od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zatražiti novac kako bi pokrpali proračunske rupe i zadovoljili prekobrojnu administraciju. Od izaslanstva MMF-a bit će zatraženo produženje aranžmana jer entitetima nedostaju stotine milijuna maraka za iduću godinu.

Ovo će, smatraju ekonomski stručnjaci, biti najpogubniji potez domaćih vlasti u zadnjim godinama, jer će BiH odvesti u dužničko ropstvo iz kojeg se desetljećima nećemo moći iščupati.

Ipak, drugog izlaza iz situacije nema jer entiteti jednostavno nemaju drugi način da isplate obveze koje u idućoj godini dolaze na naplatu.

Ministar financija Federacije BiH Ante Krajina kazao je za Dnevni list kako su razgovori počeli još u rujnu, a aktualizirani prije dvadesetak dana u Washingtonu gdje su izaslanstva RS-a i FBiH inicirala to pitanje.

Federaciji, kazao je Krajina, treba u idućoj godini dodatnih oko 200 milijuna maraka kako bi se vratio unutarnji i vanjski dug i isplaćivali tekući troškovi.

- To je za kompletnu konstrukciju svih rashoda i izdataka iz proračuna. Najvećim dijelom nam taj novac treba zbog visine otplate i domaćeg i ino duga, kazao je Krajina. Dodaje kako svake godine Federacija ima više prihoda nego rashoda, ali da kada se uključi otplata dugova, to prelazi novac kojim se raspolaže. Prema dosadašnjim izjavama iz MMF-a, neće biti većih prepreka za dodatno zaduženje.

- Iz dosadašnjih razgovora ne može se zaključiti da su protiv toga. Međutim, treba se razgovarati i vidjeti što se može učiniti. Vjerojatno će biti određenih stvari koje će tražiti, a koje se tiču štednje na javnoj potrošnji i reforma, pojašnjava Krajina. Kada je u pitanju tekući aranžman, BiH čeka još tri rate, jednu krajem ove godine i dvije u prvoj polovici iduće godine, a nakon toga bi se počelo s novim aranžmanom koji će najvjerojatnije biti dogovoren.

Nijedna marka od ovoga novca, što je najgore u cijeloj priči, neće otići na razvojne projekte. Novac je, priznale su vlasti, potreban isključivo za otplatu dugovanja, kako vanjskih, tako i unutarnjih, ali i za otplatu tužbi državnih službenika i za servisiranje plaća u državnom sektoru.

I Republici Srpskoj, kao i FBiH, nedostaju stotine milijuna o čemu svjedoče i ranije izjave ministra financija RS-a Zorana Tegeltije kako ovaj entitet razmišlja o dodatnom zaduženju od oko 500 milijuna maraka kako bi se otplatili postojeći krediti.

Podsjetimo kako je odluka o novom zaduženju donesena nakon što je propao plan o prikupljanju dodatnog novca preko povećavanja PDV-a. Stručnjaci smatraju kako i pored toga postoje načini za prevladavanje financijskih dubioza, ali kako vlasti nemaju snagu u izbornoj godini posegnuti za drastičnijim rezovima poput onih koji su napravljeni u Srbiji kada su plaće u državnoj službi u jednom danu skresane za čak 25 posto. Zbog takve neodlučnosti, dodaju stručnjaci, trenutačna vlast Bosnu i Hercegovinu bacit će u dužničko ropstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close