Radikalne mjere

Drvoprerađivači dali rok od tri dana za ispunjenje zahtjeva

Gospodarstvo / Flash | 18. 04. 2017. u 13:47 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drvoprerađivači Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije najavili su, nakon današnjeg prosvjeda na Sokocu, radikalnije mjere, ukoliko u roku od tri dana ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi u kojima, između ostalog, traže bolje uvjete poslovanja.

U zahtjevima, koje su uputili entitetskom predsjedniku, premijerki, resornim ministarstvima i generalnom direktoru poduzeća "Šume RS-a'' pozivaju na odgovornost aktere dosadašnje poslovne politike u oblasti šumarstva.

Zahtijevaju da se ''utvrdi odgovorost uprave 'Šuma RS-a', raspodjeli sirovine i nesankcionisanju poduzeća koja se bave preprodajom i izvozom drvnih sortimenata doveo do kaotičnog stanja u drvnoj industriji u Sarajevsko-romanijskoj i gornjopodrinskoj regiji''.

Od "Šuma RS-a" traže da pri raspodjeli šumskih drvnih sortimenata prioritet treba dati drvoprerađivačima s područja 12 općina Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije, odakle sortimenti i potječu.

Traže i da se odmah raskinu ugovori o isporuci poduzećima koja se bave prodajom i izvozom šumskih drvnih sortimenata, te od "Šuma RS-a" da ne zaključuje pojedinačne ugovore bez suglasnosti njihove udruge.

Nakon prosvjeda, kojem je nazočilo nekoliko tisuća građana, rečeno je i da očekuju da se stavi izvan snage i sadašnji Pravilnik o raspodejli sirovine jer nije, kako tvrde, u skladu sa Zakonom o šumama RS-a.

Iz Udruge drvoperađivača su naveli i da je prosvjedupozorenja, koji je održan 13. travnja protiv izbora Rajka Bulajića za direktora Šumskog gospodarstva "Romanija", bio samo povod da se skrene pozornost šire javnosti na tešku situaciju u oblasti drvoprerade.

U međuvremenu, direktor "Šuma RS-a" Risto Marić je za medije u RS-u najavio da će za direktora Šumskog gospodarstva "Romanija" biti imenovan ?ovan Golijan.

Sudionici prosvjeda, koji su pratile jake snage policije, mirno su se razišli, nakon što su pročitani zatjevi drvoprerađivača i dan rok za njihovo ispunjenje.

Kopirati
Drag cursor here to close