Kina i japan

Druga i treća sila svijeta zakopale sjekire

Gospodarstvo / Flash | 10. 11. 2014. u 09:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanski premijer Shinzo Abe i kineski predsjednik Xi Jinping održali su u ponedjeljak prvi bilateralni samit na margini Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku suradnju (APEC), što je prvi znak odmrzavanja nakon nekoliko godina animoziteta.

Odnosi između druge i treće svjetske sile su se pogoršali zbog teritorijalnog spora i neslaganja oko povijesti.

Abe je izrazio nadu da će ovaj susret, prvi od 2011. godine, označiti početak "vraćanja dobrom uzajamnom odnosu koji se temelji na zajedničkim strateškim interesima".

Susret je organiziran "na zahtjev japanske strane", objavila je kineska državna novinska agencija Nova Kina.

Nakon što su skoro istovremeno došli na vlast krajem 2012., i početkom 2013. godine, Shinzo Abe i Xi Jinping nikada nisu održali bilateralni summit.

Abe je predložio pokretanje mehanizma pomorske komunikacije kako bi se izbjegao incident u vezi s otocima oko čijeg se suvereniteta spore.

''Mnoge zemlje, ne samo azijske, nadale su se tom sastanku. Mislim da smo učinili prvi korak k poboljšanju bilateralnih odnosa'', rekao je Abe poslije prvog japansko-kineskog sastanka od prosinca 2011. godine.

Izrazio je nadu da će sastanak označiti "povratak bilateralnim odnosima zasnovanim na zajedničkim strateškim interesima".

Japanski premijer je predložio i pokretanje "mehanizma pomorske komunikacije" kako bi se izbjegli incidenti na otocima oko čijeg suvereniteta se spore dvije države.

Kineski mediji javljaju da je sastanak trajao malo više od pola sata.

Abe, koji je došao na vlast krajem 2012. godine, i Xi nikada se nisu sastali zbog teritorijalnog spora u Istočnom kineskom moru. Spor se odnosi na teritorijalnu pripadnost nenaseljenog malog arhipelaga, koga Japanci zovu Senkaku, a Kinezi Diaoju, prenosi Beta.

Istodobno, američki predsjednik Barack Obama sletio je u ponedjeljak rano ujutro u Peking uoči summita azijsko-pacifičkih vođa u kineskom glavnom gradu, gdje su Kina i Južna Koreja već dogovorile međusobnu slobodnu trgovinu.

Obama se u Pekingu pridružio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, japanskom premijeru Shinzou Abeu i australskom premijeru Tonyju Abbottu koji su stigli tokom vikenda, kao i ostalim političkim vođama APEC-a - organizacije za azijsko-pacifičku ekonomsku suradnju - koji će razgovarati u ponedjeljak i utorak.

Jedna od ključnih tema tokom regionalnog foruma će biti trgovina, a Sjedinjene Države i Kina očekuju da se ustraje na sporazumima o konkurenciji, odnosno poslovnom nadmetanju. Tokom sastanka na ministarskom nivou, članice APEC-a bi trebale dogovoriti proširenje područja slobodne trgovine FTAAP na pacifičke zemlje, prenosi Dpa.

Reuters javlja da su kineski i južnokorejski čelnici uoči summita u ponedjeljak izjavili da su dvije zemlje "učinkovito", zaključile sporazum o slobodnoj trgovini koje će ukloniti ili znatno smanjiti prepreke za trgovinu i ulaganja između dviju trgovinskih divova.

Sporazum je uslijedio nakon više od dvije godine pregovora između dva susjeda koji su se složili da međusobno otvore tržišta, iako postoji opasnost da prijedlog neće biti podržan u južnokorejskom parlamentu.

APEC je međuvladin forum čije su članice 21 država ili regija, a nastoji podržavati održivi rast i gospodarske integracije te smanjiti trgovinske prepreke diljem azijsko-pacifičke regije, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close