Potreba za ugradnjom postoji

Drago kamenje u BiH se ne može kupiti legalno, ali potrebe ima

Mušterije drago kamenje nasljeđuju ili donose iz država u kojima je trgovina dozvoljena.
Gospodarstvo / Flash | 03. 01. 2023. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drago kamenje ne može se kupiti legalnim putem u Bosni i Hercegovini, a ono koje zlatari ugrađuju u nakit donose mušterije, kazao je Feni jedan od baščaršijskih zlatara Dževad Musakadić.

Mušterije drago kamenje nasljeđuju ili donose iz država u kojima je trgovina dozvoljena.

''To je jedini način da radimo s dijamantima i drugim skupocjenim prirodnim kamenjem'', istaknuo je Musakadić, navodeći da potreba za ugradnjom dragog kamenja u Sarajevu postoji.

Drago kamenje za zaruke

Razne su prilike, a najčešće su zaruke. Ugrađuju se dijamanti, smaragdi, rubini, ametisti te australijski opali.

''To kamenje je gotovo neuništivo, tako da ga odvojimo od zlata, operemo i pravimo novu umjetninu '', rekao je Musakadić, naglašavajući da taj posao radi sa zadovoljstvom.

Kaže da se u razvijenim zemljama ugradnja kamena radi pod osiguranjem, a kod nas pod velikim oprezom.

''Izazov je to veliki, mnogi se ne smiju zauzeti. Jako je bitno kako se postavlja da ne bi ispao ili čak oštetio bez obzira na to što se radi o najtvrđem kamenju u prirodi'', naglašava Musakadić.

S obzirom na vrijednost i ljepotu kamenja, kaže da takav posao traži i detaljan pristup.

Musakadić je u poslu 40 godina, a što se tiče ugradnje dragog kamenja kaže da mu je u sjećanju ostao australijski opal koji je ugradio u privjesak. Kamen je kupljen u inozemstvu na aukciji, a bio je vrijedan desetine tisuća dolara.

Njegovu radnju bi trebao naslijediti sin koji se ipak odlučio specijalizirati za srebro. Škole više nema, a posao uči od oca, kao i sve druge zanatlije.

''Zanatima se mora posvetiti više pažnje, to je naš identitet, to smo mi'', zaključio je Musakadić, uz zahvalu vladama Federacije i Kantona Sarajevo koje imaju sve više sluha za pomoć i potporu.

Kopirati
Drag cursor here to close