Edmond Offermann

Donator povukao novac za obnovu trebevićke žičare

Gospodarstvo / Flash | 25. 01. 2016. u 22:13 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić najavio je u ponedjeljak izgradnju trebevićke žičare, tvrdeći kako su dugogodišnji imovinsko-pravni odnosi Gradske uprave i Kantona Sarajevo riješeni.

Nekoliko sati kasnije, donator Švicarac Edmond Offermann, povukao je oko sedam milijuna maraka, jer se vlasti u Sarajevu nisu dogovorile tko će upravljati žičarom. Rok za to je bio prosinac prošle godine.

"Radi o tome da donator i Gradska uprava Grada Sarajeva imaju potpisan Memorandum o razumijevanju, još od 2014. godine. Tu se pokazala spremnost donatora da da oko sedam milijuna maraka za revitalizaciju trebevićke žičare. Donator je zahtijevao da se riješe imovinsko-pravna pitanja vezana za status vlasništva, da se završe sve pripremne radnje tako da prostor brdsko-dolinske stanice bude spreman za dogradnju elektro-mehaničke opreme. Mi do danas nemamo nikakve pismene izjave da je išta od ovoga urađeno, te smo upoznali gradonačelnika sa ovom odlukom", rekao je za Slobodnu Evropu  Offermanov predstavnik Armin Rustanbegović.

I pored toga, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je odlučan da se nastavi s aktivnostima na izgradnji žičare, a koje će se financirati predviđenim sredstvima iz proračuna Grada za 2016. godinu.

Sredstva koja nedostaju rješavat će se na najprihvatljiviji način. Neke od opcija su nova donatorska sredstva, sufinanciranje, neke od modaliteta javnog privatnog partnerstva i  eventualno kreditna sredstva.

Sve te opcije će se razmotriti, eventualno uz još neke, i s najprihvatljivijim rješenjima izaći pred Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

Podsjetimo, žičara koja je prije rata prevozila putnike iz centra Sarajeva do obližnje planine Trebević, i to samo za 12 minuta, je srušena tijekom rata.

 

Kopirati
Drag cursor here to close