Ideje

Domaće mlijeko može spasiti samo porez na uvoz

Gospodarstvo / Flash | 29. 10. 2014. u 08:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gospodarska komora Republike Srpske pruža punu podršku mljekarima iz RS-a, ali i cijele Bosne i Hercegovine, čije je poslovanje, kako je priopćeno, ugroženo formiranjem agrarnog proračuna članica Europske unije u Bruxellesu, s ciljem ublažavanja posljedica nastalih zabranom izvoza proizvoda animalnog porijekla iz EU u Rusku Federaciju.

''Formiranje ovog proračuna prouzrokovalo je veliki priliv ovih proizvoda iz EU na naše tržište po izuzetno niskim cijenama, zahvaljujući poticajima za izvoz iz zemalja EU na treća tržišta, među kojima je i BiH'', navodi se u priopćenju Službe za odnose s javnošću Gospodarske komore RS-a.

Na ovaj način, naglašavaju, izravno su ugroženi svi proizvođači i prerađivači mlijeka u BiH, što prijeti zatvaranju velikog broja radnih mjesta i potpunom gašenju proizvodnje mlijeka u RS-u i BiH.

Zbog svega navedenog, Gospodarska komora RS-a smatra da se rješenje novonastale situacije, u kojoj izvoznici iz EU imaju dodatnu financijsku podršku, između ostalog, treba tražiti u povećanju tzv. prelevmana, tj. novčanog dijela složene carinske stope na proizvode koji se najviše uvoze.

Osim toga, potrebno je ubrzati aktivnosti kako bi se omogućio izvoz svih proizvoda životinjskog porijekla iz RS-a, odnosno BiH, u zemlje EU, koji još nije omogućen.

Gospodarska komora RS-a smatra i da je potrebno osigurati i kvalitetniji i odgovorniji rad kontrolnih organa na graničnim prijelazima u BiH pri uvozu, jer, prema informacijama sa kojima raspolažu, pri uvozu hrane i pića stvarno stanje robe u pogledu vrste, količine i cijena odstupa od stanja u pratećim dokumentima.

''Ovaj problem naročito je izražen kada se radi o uvozu mlijeka i proizvoda od mlijeka'', smatraju u poslovnoj zajednici RS-a.

Gospodarstvenici se žale i na strane trgovinske lance koji, zbog vlasničke strukture, domaće proizvođače stavljaju u podređeni položaj u odnosu na strane.

Također, za Gospodarsku komoru RS-a je neprihvatljivo da Hrvatska dobije status koji imaju zemlje članice CEFTA sporazuma, koji je ova zemlja izgubila ulaskom u EU, a za što postoje zahtjevi zemalja članica EU.

''Ukoliko bi se to ostvarilo, sve grane u ovom sektoru bit će u manjoj ili većoj mjeri ugrožene, a dugoročno promatrano neke i uništene. Imajući u vidu da je ovaj zahtjev na različite načine i intenzitet prisutan od vremena ulaska Hrvatske u EU, to se negativno odrazilo na naše gospodarstvo u pogledu 'seljenja' proizvodnje iz Hrvatske u RS i BiH, a negativno se odražava i na razvoj, prije svega, proizvodnje životinjskog porijekla u pogledu investicija u postojeće, pa i nove kapacitete'', navodi se u priopćenju iz Gospodarske komore RS-a.

S obzirom na to da se i druge grane privređivanja u ovom sektoru (prerada mesa, ribarstvo, živinarstvo i pčelarstvo) nalaze u sličnoj situaciji kao i mljekarstvo, predlažu da se i njihov položaj i mjere sagledaju zajedno s aktivnostima u mljekarstvu i poduzmu "odgovarajuće" mjere.

Kopirati
Drag cursor here to close