Udarac

Domaća proizvodnja nedovoljna da prehrani BiH

Ističu da će poljoprivreda, koja je i prije ovoga u BiH bila na koljenima, sada pretrpjeti dodatne udarce.
Gospodarstvo / Flash | 19. 03. 2020. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko Europska unija i susjedne zemlje zatvore granice i obustave izvoz hrane, odnosno osnovnih životnih namirnica kako bi ih sačuvali za svoje stanovništvo, postoji prijetnja da u BiH dođe do nestanka robe, upozoravaju poljoprivrednici.

Ističu da će poljoprivreda, koja je i prije ovoga u BiH bila na koljenima, sada pretrpjeti dodatne udarce.

Poljoprivrednici iz Federacije BiH i RS kažu da strahuju da će pandemija prouzrokovati i teškoće sa izvozom mesa, ali da se transport unutar BiH odvija nesmetano, uz određena pravila kada je u pitanju dezinfekcija vozila. Sa druge strane, otežan je promet robe izvana u BiH.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, naglašava da je najveći problem zasad za ljude koji se bave povrtarskom proizvodnjom s obzirom na to da se tu radi o grupnim zajedničkim radovima, gdje ima puno učesnika koji se moraju pridržavati određenih mjera kako bi spriječili širenje virusa i na druge, a i da bi zaštitili sebe.

"Kada je u pitanju repromaterijal za sjetvu za ovo naredno proljeće, nemamo signala iz poljoprivrednih apoteka da imaju nekakvih nestašica. Po našim saznanjima, trenutno, ima dovoljno sjemena i đubriva", objašnjava Marinković.

Na pitanje mogu li poljoprivredni proizvođači iz BiH u slučaju zatvaranja granica sa EU i susjedima, obezbijediti dovoljno za stanovništvo, Marinković je rekao da se boji da ne mogu.

"Godinama unazad upozoravamo kako našu poljoprivredu treba podići, upravo pravilnom poticajnom politikom, a sa druge strane, reguliranjem vanjskotrgovinskog poslovanja, odnosno regulisanjem uvoza pojedinih kultura, naročito onih kultura i naročito onih poljoprivrednih proizvoda koje mi ovdje možemo da proizvedemo. Nažalost, u prethodnom periodu nikada ništa nije učinjeno u vezi sa zaštitom domaće proizvodnje, jer mjera zaštite domaće proizvodnje bila bi osnova da zaštitite domaće stanovništvo. Vidjeli smo i solidarnost EU, koja se okrenula svom stanovništvu, i to je normalno, a mi moramo da budemo svjesni osjetljivosti države koja je velikim djelom oslonjena na uvoz", kazao je Marinković te dodao da, ukoliko susjedne zemlje zatvore granice u smislu izvoza hrane, jer je čuvaju za svoje stanovništvo, BiH će i te kako da osjeti te posljedice.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, kaže da će proces izvoza i uvoza biti usporen.

"Sve će se živo usporiti, kao protok robe, u problemu ćemo biti svi, od poljoprivrede do političara. Očekujemo teško proljeće, ne što se tiče radova, ali što se tiče plasmana robe da", objašnjava Bićo, koji dodaje da bi poticaj za poljoprivrednike dobro došao te da poljoprivredu još niko ne spominje.

"Stanje sa koronom će pokazati šta znači domaća proizvodnja, jer mi nemamo dovoljno svoje robe. Robe nestaje", kaže Bićo.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, za "Nezavisne" je rekao da je situacija kompleksna i da nitko od nas ne zna koliko sve ovo može trajati.

"Činjenica je da je ovo globalni problem i da se neminovno odražava na domaće gospodarstvo. Moramo ozbiljno pristupiti problemu i tražiti najbolja rješenja, pri čemu nam zdravlje građana mora biti nulti prioritet. Ohrabruje me odlučnost nadležnih institucija na svim razinama vlasti u BiH da djelujemo u koordinaciji i suradnji, jer ovom izazovu moramo odgovoriti institucionalno. Moje opredjeljenje je zaštita domaće proizvodnje u svakom smislu. Iz aspekta domaće proizvodnje, obaveza nam je osigurati dovoljnu količinu proizvoda za potrebe građana BiH. Stoga ću tražiti balansirani pristup između potreba naših građana i izvoza, jer moramo voditi računa o ugovorima o spoljnotrgovinskoj razmjeni određene robe", rekao je Košarac.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, izvoz osnovnih životnih namirnica (meso, voće, povrće, mlijeko...) iz BiH od 1. do 13. ožujka ove godine u odnosu na prošlu smanjen je za 28 milijuna KM, a uvoz u istom periodu je smanjen za 32 milijuna KM.

Ratko Kovačević, portparol UBO BiH, ističe da svi carinski terminali uredno rade i da se protok robe odvija bez ikakvih restrikcija.

Kopirati
Drag cursor here to close