Dom naroda

Usvojen Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH

U pitanju je jedan od tri energetska zakona u setu kojima se uvode europski standardi.
Gospodarstvo / Flash | 31. 07. 2023. u 16:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlementa Federacije BiH usvojio je Prijedlog zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH. To je jedan od tri energetska zakona u setu kojima se uvode europski standardi i veoma je važan za građane i budućnost cijelog energetskog sektora Federacije BiH.

Tijekom rasprave o Prijedlogu zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti šef Kluba Bošnjaka Muamer Zukić (SDA) rekao je da je zaključak tog kluba da se zatraži od Vlade FBiH, kao predlagača, da s dvije korekcije djeluje amandmanski na ovaj tekst zakona, a u vezi članova koji se odnose na Regulatornu komisiju za energiju.

Izaslanici Aljoša Čampara (NiP) i Irfan Čengić (SDPBiH) problematizirali su način i vrijeme zakazivanje sjednice Kluba Bošnjaka. Čampara je rekao da je sjednica Kluba Bošnjaka trebala biti zakazana nekoliko dana ranije, a ne dva sata prije sjednice. Dodao je da bi bilo mudrije i poslovnički ispravnije da je sam Klub Bošnjaka podnio amandman na tekst zakona. Izaslanik Sanela Klarić (Naša stranka) je istaknula da se ne smije dozvoliti politički utjecaj na rad Regultore komisije koja je neovisna organizacija.

Prije toga federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić u obrazloženju izaslanicima naveo je da je cilj tog zakona unaprjeđenje strateškog planiranja u sektoru energije, te unaprjeđenje pravnog okvira. U osnovi je stvaranje konkurentnog unutarnjeg tržišta koje će građanima i kompanijama omogućiti niže cijene, veće standarde usluge, te doprinijeti sigurnosti snabdijevanja i održivosti.

Kopirati
Drag cursor here to close