Izgradnja obalo-utvrda

Dolina rijeke Neretve znatno sigurnija od visokih vodostaja

Gospodarstvo / Flash | 28. 10. 2014. u 09:54 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavidna pozornost posljednjih godina pridaje se izgradnji obalo-utvrda i nasipa u dolini Neretve.

Velike poplave koncem 2010. godine bile su svojevrsno otrježnjenje nakon kojega se odgovornije pristupa problemima u ovoj oblasti.

Rezultat toga bilo je utvrđivanje nasipa Hutova blata u posljednje dvije godine te gradnja obalo-utvrda na Neretvi, Trebižatu, Bregavi i Krupi.

Govoreći o tim aktivnostima, Željko Ostojić, šef Odjela zaštite od štetnog djelovanja voda Agencije za vodno područje Sliv Jadranskog mora iz Mostara kaže da su projekti koji su planirani u 2014. godini uglavnom završeni.

''To su radovi na utvrđivanju desnog nasipa Hutova Blata, novih 500 metara, zatim utvrđivanje nasipa lijeve obale na području Ševaš Polja, te utvrđivanje desne obale Bregave ispod mosta u Klepcima.

U planu su još dva projekta, lijeva obala Neretve u zoni Čeljeva, te dio oko mosta u Prenju na rijeci Bregavi u stolačkoj općini gdje voda ugrožava poljoprivredne površine.

Ugovori su za oba projekta potpisani, izvođači uvedeni u posao pa se nadam da će biti završeno prije velikih kiša. Radovi će biti nastavljeni i u idućim godinama'', rekao je Ostojić.

Sve općine dostavile su prijedloga radova u sljedećem razdoblju.

Boško Perutina, direktor tvrtke ''Perutina'', koja je na natječaju dobila poslove na Neretvi i Bregavi, uvjeren je da će radovi biti završeni u kratkom roku.

''Trenutačni vodostaj je pogodan za radove koji će sigurno biti okončani za mjesec dana'', kaže Perutina, a slično se očekuje i s radovima na rijeci Bregavi.

Niz godina, puna dva desetljeća, ovoj oblasti se nije poklanjala odgovarajuća pozornost.

Uz djelovanje prirodnih sila, posebice visokih voda tijekom poplava u tri navrata zadnjih šest godina, narušavanju sustava doprinijela je nekontrolirana eksploatacija šljunka u koristima rijeka Neretve i Bregave.

Zabrana vađenja šljunka te izgradnja obalo-utvrda trebali bi doprinijeti puno većoj sigurnosti od poplava.

Kopirati
Drag cursor here to close